Reforma justice NENÍ úkolem pro PRÁVNÍKY,

natož pro soudce. Naopak. Tato profese je zaručenou diskvalifikací pro výše uvedený úkol. A ten není rozhodně jednoduchý. 

 Vidím, že je třeba se o tom znovu zmínit, a zejména pak v souvislosti s blížícími se podzimními parlamentními volbami, kdy jednotlivé větší i menší politické strany chtějí nalákat voliče na své programy.

Přitom netuší, že stále rostoucí procento obyvatel bude jejich programy či politickou atraktivitu posuzovat podle jediného bodu : Justice - a co s ní chcete dělat. A pokud se v tomhle odstavci dočtou tradiční nicneříkající bláboly o tom, jak za "provinění rychlý a spravedlivý trest" - ani nebudou číst dál. 

Bude jim jasné, že tihle, co to psali - o justici neví nic, natož pak to, jak ji změnit směrem k evropsky přijatelným standardům. 

Justice, ve své současné podobě, má stále ještě jednu velkou kliku - a sice že počet jí poškozených není pořád ještě natolik rozhodný, aby dokázal zamávat s výsledky voleb. To se ale rychle mění směrem k opaku, a může se to ještě i do voleb změnit. Rozhodně platí, že strana, která první přijde se zásadní, nikoliv kosmetickou reformou justice a která bude skýtat záruky, že je schopna ji také uskutečnit, bude mít velké plus a značnou výhodu, a jestli ne v těchto volbách, tak rozhodně v příštích. 

Je svým způsobem tragicky vypovídající, že stav justice došel až tak daleko, že počet poškozených by se mohl stát vážnou a váženou volební veličinou - ale je to tak. Zatímco v demokraticky vyspělých státech, zejména těch s porotním systémem, se justicí poškození občané počítají na promile, u nás to už budou jednotky procent z celkového počtu voličů a desítky procent z účastníků soudních řízení.

Je rovněž tragicky smutné konstatování, že - pokud jde o trestní rozsudky - spravedlivý jsem ještě ani u sebe, ani u svých dosažitelných známých neviděl, a pokud o nějakých slyšíte v médiích, pak je to vždycky po těžkém boji a nadstandardním vypětí sil všech, kdo mohou pomoci, na straně křivě obžalovaného, kterých je před trestními senáty naprostá většina.

Při způsobu, jakým policie "vyšetřuje", se ani nelze divit - protože pachatele se nesnaží vypátrat a usvědčit, nýbrž vytypovat v databázi bývalých pachatelů, případně jí nepohodlných osob - a vše ostatní přizpůsobit tomu, aby to na tuto osobu bylo možno co nejsnázeji "shodit".

A dál už jen obvykle bezmyšlenkovitě opisují jeden od druhého, až po Ústavní soud. 

Kontrola žádná, odpovědnost žádná. 

Od soudců žádnou reformu nečekejte, kapři si rybník přeci sami nevypustí, natož aby se sami hnali k odpovědnosti. Konečně, času na to měli habaděj, kdyby měli sebemenší zájem,  s reformou dávno přišli, namísto toho se starají jen o svoje platy a ještě si stěžují na nedostatek personálu, když je jich 3x tolik na počet obyvatel než jinde v Evropě. 

Naše sdružení dlouhodobě tvrdí, že tahle země nemá větší problém, než je výkon spravedlnosti a věci s ním spojené - a je jen na politických stranách a jejich lídrech, aby to nejen věděli, ale také se nebáli tento problém řešit. 

K nejčastějším omylům vedení politických stran přitom patří následující : Objeví se cokoliv s justicí spojeného - šup, kde je nějaký právník - a tomu to šupnem. 

Zásadní omyl !! 

Právníci, pokud jsou dobří, a těch je jako šafránu, jsou od toho, aby zkoumali a aplikovali právní vědu, nikoliv od toho, aby organizovali chod justice. To především.

A hned za druhé je třeba si uvědomit další, a ještě zásadnější věc : Totiž že naprostá většina současných právníků - a především těch špatných, což na čele napsáno nemají - žije se současnou justicí v symbióze, a tudíž ani nemá zájem na nějakých zásadních reformách, jež by i je - konec konců - mohly připravit o královský, a přitom velmi pohodlný krajíc - z bezzubého a ryze formálního dokazování u předem domluvených rozsudků, kde role právníka se smrskla nikoliv na obhajobu skutečných zájmů klienta, ale na jeho psychologickou pacifikaci - a hlavně : promptní inkaso. A to případně i pro další zainteresované, soudce pochopitelně nevyjímajíc. 

O soudcích v této souvislosti vůbec netřeba uvažovat, protože ti, pokud by nevyhovovali současným mafiánským požadavkům v justici, dávno by z ní byli odejíti - nebo by to dobrovolně vzdali sami. 

Je to asi totéž, jako když v minulosti, pokud jde o rodinnou politiku, vůdci stran se rychle rozhlédli, nemají-li v záloze nějakou ženskou - a té tu šupli. A pak se u rozvodových a opatrovnických soudů následně sami nestačili divit, jak s nimi bylo zameteno a jak je takový chlív možný - když si ho předtím sami pomáhali vytvořit (viz Paroubek - velmi názorný příklad, ale i Nečas a další "leštiči bot").

Dále je třeba si jasně uvědomit, že pokud někdo slibuje zásadní reformu systému, nemůže to dělat s lidmi, kteří doteď součástí tohoto systému byli. Protože ti nic jiného než to, v čem dosud fungovali, stejně nevytvoří, ani kdybyste jim ruce ozlatili. 

Zvláště odpudivým a odstrašujícím příkladem v tomto směru je samozřejmě Babiš a jeho křupanské estébácké hnutí, které v prvopočátcích slibovalo "zásadní obrat" ve všech oblastech života - a přitom nabízelo lidi nejen spojené se stávajícím systémem, ale přímo spodinu tohoto systému, často natolik nepoužitelnou, že ani tehdejší organizátoři systému samotného je nemohli nechat dál ve svých oblastech působit, pro naprostou hloupost a nepoužitelnost. 

A zase - názorný příklad z justice ... Když Babišovi estébáci vyhráli volby - a někdo by snad bláhově očekával, jaké že "zásadní reformy" se začnou v tomto sektoru dít, když toto ministerstvo dostali na starosti  - tak Babiš přišel s Válkovou, a ještě se holedbal, že má přece dobré reference a dobré renomé... U stávajícího systému, zapomněl dodat. 

No - a Válková taky vypadala a vypadá podle toho. V aféře s Urválkem, se kterým kdysi vymýšlela, jak znechutit disidentům život i na svobodě, prokázala, že je sama ještě horší stalinskou strukturou, než si byl kdo schopen vůbec připustit. Mimochodem, typická ministryně estébáckého hnutí. 

A proto : Vy, kteří víte, jak současná justice vypadá a že ČR v současnosti nemá větší problém, vždy se zajímejte o jedno : 

Nejen o hezké řeči v politickém programu, ale také jejich realizovatelnost, a především skutečnost, zda daná strana má vůbec někoho, koho by takovou reformou pověřila. A pokud si problému ani není vědoma a o žádnou reformu neusiluje, pak říká, že vůbec neví, kde žije, anebo - ještě horší - je jí to jedno. 

Pro takovou stranu pak škoda nejen hlasu, ale i námahy se vůbec k volbám osobně obtěžovat. 

 

 

 

___________________________

___________________________

 

 

 

 

 

____________________________

____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-02 14:51
Drastický příklad toho, jak se k reformě justice NIKDY NEDOSTAT :

novinky.cz/.../...
0 # Tomáš Jadlovský 2021-05-02 16:51
Skvěle napsáno. Já volím podle dvou kritérií - reforma justice a odchod z EU, a nikdy nevolím ty, kteří už byli u moci a nic neudělali. A za nové a ještě neozkoušené strany nepovažuji odpad od těch tradičních typu Trikolóra. Takže vylučovací metodou jsem skončil u SPD, i s vědomím jejích nedostatků. Svobodní by odešli z EU, ale o justici mají v programu přesně ty bláboly, o kterých píšete. Odstrašujícím příkladem je pro mne lidovec Zdechovský - prolhaná slibotechna, která si na lidském justičním neštěstí založila byznys a nikdy nikomu nepomohla.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-02 19:25
Protože někomu pomoci - to obvykle znamená konflikt s mocnými a ohrožení vlastní pohodlné kariéry... A kdo by to riskoval, že ? Navíc - pro cizí lidi....
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-02 19:29
Obávám se, že i SPD je naprosté šlápnutí vedle - viz revize zákona o exekutorech. Tam změny zablokoval - kdo ? No, přeci staří známí - mafiání z ANO, ODS - a nově také SPD.

To díky nim budou exekutoři dál rabovat ve velkém a počítat si za odeslání dopisu deset tisíc a víc...

A inkasovat - nebo to alespoň zkoušet - stonásobky původních dluhů... Když už tedy pominu jejich často velmi pochybnou oprávněnost.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-02 19:24
"Ministři nerostou na stromech", stěžuje si Babiš...

Hlavně, že tvrdil, že jeho - estébácké - hnutí "takové lidi nabízí..." - viz jeho volební letáček z r. 2013...

www.k213.cz/JOOMLA/3473-ano-bude-vtip


Volební podvod jako vyšitý...

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-03 12:04
Kauzy premiéra se táhnou, protože se státu do vyšetřování moc nechce

www.forum24.cz/.../

‚Střet zájmů u nich není relevantní.‘ Proč Agrofert dál inkasuje z Bruselu miliardy na přímých platbách?

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-03 12:04
Na pokuty si snadno vydělá ... Aneb vzor morálky a zákonnosti :

Vlivný exekutor začal v horách načerno bagrovat přehradu. Zaplatil sto tisíc a staví dál

denikn.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-03 12:07
Exekuce decimují mladé lidi. Stát selhal, až teprve nyní hledá cestu ven

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-03 15:08
Komu patřil Petschkův palác ?? A kdo ho postavil ?

hlidacipes.org/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-04 16:32
NSS umožnil žaloby na nečinnost úřadů z moci úřední

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-04 16:33
Ministerstvo spravedlnosti chce plošně umožnit jednání soudů on-line

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-04 16:35
Sněhurka nedala svolení... Aneb : Když se blbne na entou...

lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-06 07:44
Na morálně zdatné soudce nemáme. Tedy hlavně na to, abychom si je vychovali. Na paláce ANO.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-06 10:46
Na soudce nesahat !!
_______________

Polská pravidla o trestání soudců porušují právo EU, tvrdí advokát evropské justice

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-06 15:15
Kárná žaloba kvůli Vrběticím ...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-06 18:37
Je těžké sehnat do vlády estébáka Bureše odborníka,
a tak do našich řad bereme kdejakého křupana, lumpa, kripla, vychcánka, podvodníka.
A za zlomeno pětku,
bereme z ulice i kdejakou štětku.
ANO, Bureš sliboval že bude líp,
nebude, už i ten zparchantělý PES mu chcíp.
V této zemi dávno skončila legrace,
Bureš ji vyplenil, bylo mu to málo,
tak čerpal neoprávněně z EU dotace.
Zadlužil zemi, provést defenestraci je načase.
Kolik ministrů zdravotnictví se tu vyměnilo?
Prosperující pohřebnictví po nich zbylo.
A na bílém podnosu,
jejich slouhové předkládají nám pochybné testy a kontaminované špejle vrážejí nám do nosů.
Komu ti zaprodanci slouží?
Dřív lezli do prdele Rusům,
nyní gaunerům za velkou louží.
Situace špatná je,
světu vládne pod vedením WHO bílá mafie.
J.K.

Arenberger v přiznáních majetku nevykázal miliony za klinické studie. Babiš chce vysvětlení - Novinky.cz

Seznam ministrů zdravotnictví České republiky – Wikipedie (wikipedia.org)

______________


novinky.cz/.../...

cs.wikipedia.org/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-07 12:05
Podmínka pro znalce :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-07 12:07
Kdo nejde s námi, jde proti nám.

Překvapený Pirk: Na mé narozeniny přišel ředitel IKEM a řekl, že skončím - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Pirk náhle končí jako šéf kardiocentra IKEM - Novinky.cz

Kritizovat vládu za nesmyslná opatření se nevyplácí. J.K.

Otevřený dopis českých lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize. – Nespokojený (nespokojeny.cz)
__________________


seznamzpravy.cz/.../...

novinky.cz/.../pirk-konci-jako-sef-ikem-40359474


www.nespokojeny.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-07 16:19
Aby se Rusko vyhnulo katastrofě, musí změnit kurz, snažit se dopracovat se k právnímu státu a skutečné demokracii.


blisty.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.