Jak se točí historie

Tak na to se podívejte na trojdílnou anglo-americkou ságu, obsahující historii Anglie od války Růží po Jindřicha VIII. 

 Zejména pro naše filmaře by tahle trojí série povídání o anglické historii na přelomu 15. a 16. století mohla rozhodně sloužit jako vzor - jak se má historie točit. 

V tomto zpracování je přitažlivá, napínavá, přitom pravdivá - a za zmínku rozhodně stojí i technicko-historické provedení, včetně kostýmů a dialogů, které - ač převedeny do současné řeči - působí věrohodně a přesvědčivě, přitom přirozeně a neuměle -  a dobovým kulisám nelze vůbec nic vytknout. 

Prostě - krása dobře odvedené práce, u nás - bohužel - tak vzácné. 

Za zmínku rozhodně stojí i erotické scény, neboť, vychází-li autoři z toho, že bez sexu nemá žádný film, žádná inscenace, ani historická, to pravé koření - tak tyhle díly mohou posloužit i jako vzor, jak se má erotika točit. Rozhodně tam nechybí. Ale je použita - právě jen - jako koření, ne jako náplň filmu, a když už tam je, tak beze vší brutální syrovosti, kdy se spokojí spíše s náznaky - čímž nechává obrovský prostor fantazii diváka. 

A ne že je pět minut filmu věnováno  až morbidnímu zbavování panenství Boženy Němcové v posteli s novým manželem či že si autoři Operace Silver A vymyslí celé romanticko blábolivé seriály o nevěře ubytovatelek s parašutisty, ke kterým nemají sebemenší historické podklady, zjevně jenom v touze za senzací (a asi proto, že jim někdo vsugeroval, že to tak má být) - aby pak následně čelili soudním žalobám pro zostuzení odboje a dosáhli jedině toho, že se jejich práce uloží do archívu, de facto na věky, a nesmí se vysílat, takže nejen že pracovali zbytečně, ale ještě navíc dosáhli pravého opaku toho, čeho dosáhnout měli - totiž popularizace historie a probuzení dřímající národní hrdosti nad skutky, které obdiv opravdu zasluhují. Což rozhodně není prznění manželek ubytovatelů. 

Současně, Angličané si  - velmi přesvědčivě - zfilmovali nemalý kus vlastní historie, skoro dokumentárním způsobem, takže každý, kdo tuto sérii zhlédne, bude vědět o Anglii období Tudorovců skoro všechno podstatné - a nemusí už chodit do školy na dějepis, pokud se v něm bude probírat tato kapitola. 

Není od věci zdůraznit, jak obrovskou reservu mají čeští filmaři vůči historii české - kde by podobné cykly mohly být natočeny o všech obdobích a panovnických rodech, tedy jak o Přemyslovcích, tak Lucemburcích, Jagelloncích či Habsburcích. 

Jistě, v minulosti některé inscenace na toto téma sice vznikly, některé i docela dobré - ovšem ucelenou ságu zachycující několik desítek let historie po sobě jdoucích - tu rozhodně nemáme, a byla by velmi prospěšná a velmi žádoucí. 

Bílá královna i Bílá princezna budiž zde jasným příkladem, hodným následování. 

Protože, jak říkal Cicero, kdo nezná historii před svým narozením, bude navěky dítětem. 

Kolik takových "dětí" dnes všude je - a na jak důležitých místech - mimochodem docela názorně ukázala nedávno skončená soudní kauza ohledně zapálení Mariánského sloupu - kdy se jasně prokázalo, že z těch, co měli kauzu posuzovat, stejně jako z těch, kdo o umístění Sloupu v centru Prahy rozhodli, neznal historii vůbec nikdo - a ani se nenamáhali si ji zjistit. 

Přitom : Angličané svou dnešní národní hrdost od historie odvozovat rozhodně nepotřebují tolik jako třeba my, Češi a Moravané. 

Co myslíte, dokáže třeba ČT, když už jí musíte platit poplatky i vy, co se na ni vůbec nedíváte, zvednout tuto hozenou rukavici - a něco zajímavého, nikoliv odpudivého, v této oblasti podniknout ? Nebo - jako obvykle - na to "nemá lidi ?" 

Je nesporné, že takto rozsáhlý a výpravný historický projekt musel stát majlant - ale co kdyby ho v českém případě zasponzoroval třeba Bureš ze svých nakradených evropských dotací, aby byly konečně k něčemu užitečnému a trvale dobrému využity ?? 

A do té doby, než se tak stane - můžete se aspoň vy všichni kouknout sem, jak to - dobře - umí jinde. 

 

_________________

_________________

Bílá královna : 10 dílů

Bílá královna — Česká televize (ceskatelevize.cz)

________

Bílá princezna :  8 dílů

 

Bílá princezna — Česká televize (ceskatelevize.cz)

________

Španělská princezna : 8 dílů

 

Španělská princezna: Nový svět — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

Španělská princezna: Horečnatý sen — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

__________________

__________________

 

 

__________________

__________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-06 09:25
Vávra a jeho sex bez souhlasu :

Ten kretén Vávra v dnešních Lidovkách zase blábolí, že prý sex bez souhlasu mezi dospělými není znásilnění.

Dobytek zjevně ignoruje dikci paragrafu 185 trestního zákoníku, která jasné stanoví, že nedobrovolný sex aka pohlavní styk je znásilnění, kdy trestná je i příprava.

Paragraf 186 trestního zákoníku pak stanoví skutkovou podstatu sexuálního nátlaku.

Měla by ho Cukerová taky udat policii.

Jak tento čůrák Vávra se vůbec mohl stát a byt pořad soudcem?

Čůrák, který zcela záměrně ignoruje záměr zákonodárce včetně důvodové zprávy k ustanovení paragrafu o znásilnění.

Pak má tohle svinstvo - sexuální násilí - ze společnosti zmizet, když si lidi přečtou hned v titulku článku, že dle soudce Městského soudu v Praze sex bez souhlasu není znásilněním.

Nechcete toho kreténa osolit na stránkách?

AK

__________________

www.msn.com/.../ar-AAKKPhN?ocid=msedgdhp
_____________________

Už jsem tak opakovaně učinil v minulosti. A nemám k tomu co dodat. Jak jsem ho zažil ve věci Sloupu (naprostého právního diletanta a primitiva), ale i jako předsedu MS, kdy měl řešit třeba to, že soudce ztratí odvolání a neví o něm, což je pro Vávru normální (zhola bezcenný manažer) - tak jsem pochopil, že to je naprosto bezcenný ubožák, loutka, nastrčená k tomu, co právě teď vidíte : Když jsou mocní v nouzi, aby jim přispěchala na pomoc, a jinak poslušně plnila jejich rozkazy. A k tomu přece právo znát nepotřebuje, naopak - je mu na obtíž.

Je samozřejmě symbolické, jestliže taková lidská nula, ba zjevná troska, může ztělesňovat soudce navenek - ale pokud to nevadí jim, proč by to mělo vadit nám, že ?

Do budoucna to bude znamenat jedině to, že si každý snadno udělá obrázek, co jsou zač jako celek, když mají takového předsedu - a že s nimi žádná slušná vláda, až se na ni konečně vzmůžeme, nebude jednat.

www.k213.cz/JOOMLA/3478-mravne-zpustla-osoba
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-06 09:31
Vládo, děkujeme! J.K.

Třetina Čechů vnímá po lockdownech zhoršení zdraví (msn.com)

__________________________

www.msn.com/.../ar-AAKJoVt?ocid=msedgntp
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-06 09:32
„Pohrobci“ prokurátora Urválka jsou v justici dodnes. Proč nikdy nebyli souzeni ti, kdo ve jménu komunistů ohýbali a zneužívali právo?

www.info.cz/video/tema/soudci-2

Protesty za nezávislost justice? Část soudců přísahala věrnost komunistickému zřízení. A ne všichni se úplně odřízli od minulosti

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-07 06:08
Milující matka :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-07 06:13
Volte dalšího křiváka a neuměla - aneb : Přísaha má (prý) 5 %. NaIVNÍCH HLUPÁČKŮ.

Babišovi jsem věřil a spletl jsem se, tvrdí dnes Šlachta. Přitom chtěl být policejním prezidentem

www.forum24.cz/.../

mÁ CENU VOLIT NĚkoho, kdo snadno naletí estébákovi ?? Ač, navíc jako policajt, měl dobře vědět, kdo to je ??
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-07 06:14
Babiš korupci NEVYMÝTIL. Přestala se jen vyšetřovat, protože se policisté bojí, řiká Šlachta

www.youtube.com/watch?v=KBqmPluC1R0
____________

Pravdu díš, synu - a Ty jsi toho zářným příkladem.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-08 15:34
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-08 15:45
Není nad to, když se začnou prát mezi sebou... Aneb : Levý založil v Plzni odbory :

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-08 15:47
Šlachta nezmění nic :

a2larm.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.