Odřek II

Aby toho nebylo málo... Aneb : Když někdo začne dráhy řídit jako svou firmu... 

 

 Jízda vlakem se stává - stejně jako loni v létě - opravdu riskantní záležitostí a pokud jedete na přesnou hodinu, je dobře jet minimálně o dvě hodiny dřív, pokud je to brzo ráno, tak o den dřív. Protože nikdy nemůžete vědět, kdy a jak dojedete. 

Jet dvakrát po sobě, v jediném týdnu, vlakem - a pokaždé skončit na mezi, resp. v tunelu, s tím, že lokomotiva dál nejede, mi připadá jako historka z cest po Africe, nebo Dálném východě - ale ne z kdysi civilizované evropské země. 

Dnes jsem totiž nedojel taky, resp. dojel, ale s velkým zpožděním, což u časového lístku je docela problém ( i kdyby jiného nebylo) - a k tomu ty šoky na cestě, kdy se plný rychlík musel po kolapsu lokomotivy vejít do prostého osobáčku, který pak praskal ve švech ( ke všemu tam ještě jela nějaká škola na výlet, a ještě, než se to stalo, učitelce zrovna průvodčí tvrdil, že to mají hlásit dopředu, když jich jede tolik pohromadě. Fakt je, že díky nim byl rychlík, jindy vcelku volný, plný do posledního místa (i když nikdo nemusel stát) - a aby se dlouhý rychlík vešel do osobáku - je asi totéž, jakoby se měl původní starý počítač, zabírající celou místnost, vejít do náramkových hodinek. 

Protože - jak říkám - už to bylo podruhé v jediném týdnu, asi budu chtít po ČD nějaké odškodné, protože tohle tedy není normálně možné. 

Možná řeknete : Buď rád, že´s to přežil a nic se ti nestalo... 

No jo, ale jízda vlakem bývala běžnou záležitostí, ne kaskadérským nebo vrcholným cirkusovým číslem. 

Průvodčí to vysvětloval tak, že je moc horko, a lokomotiva to prostě neutáhla... 

A to bylo v 8 ráno... 

Je sice pravda, že horka panují, ale aby kvůli tomu končily vlaky na mezi, mi přijde jako šlendrián a neskutečný chlív. 

Asi výsledek toho, když někdo začne řídit dráhy jako firmu... 

Dnes jsme aspoň zůstali stát na trati, nikoliv v tunelu, ale ani tak to nebylo - na hlavní trati mezi Kolínem a Prahou - nic příjemného. Aspoň že ta klaustrofobie a tma chyběly... 

Babiš už stačil rozprostřít své debily prakticky všude, takže můžete s nadějí očekávat, že po zdravotnictví a dopravě a veřejných financích začne směle kolabovat jeden sektor za druhým. 

Inu, když si někdo za pětistovku k důchodu a lístek na vlak zvolí kreténa a lidské hovado coby premiéra, tak na to potom nutně doplácí všichni. 

Je otázkou jen, jak ještě dlouho a co to bude v konečném důsledku stát. 

 

 

 Tunel hrůzy - a návrat ke kořenům... (k213.cz)

 

 

 

_______________________

_______________________

 

 Babišovi manažeři se naplno začínají projevovat... 

 

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé! - Blog iDNES.cz

 

_________________________

_________________________

České dráhy, a.s.


Vážený pane inženýre,


velmi si vážíme faktu, že pro Vaše cesty využíváte služby dopravce České dráhy. O to více nás mrzí popsaná negativní zákaznická zkušenost. Vámi uvedené skutečnosti jsme prověřili, dovolte prosím vysvětlení.

Dne 15. 6. 2021 byl vlak R 976 na svém pravidelném odjezdu z Brna o 40 minut opožděn z důvodu mimořádného přidání vozů. Během jízdy vlaku došlo k poruše hnacího vozidla v tunelu, což na řadu cestujících mohlo působit nepříjemně. Vlakový personál se pokoušel zjistit příčinu a možnou délku pobytu v tunelu, bohužel se mu nepodařilo se strojvedoucím, který se snažil závadu odstranit, spojit. V zájmu prevence a zajištění bezpečnosti tak v celém vlaku ztlumili osvětlení na polovinu, aby vozy bez přísunu energie vydržely svítit co nejdéle. Zároveň se cestujícím snažili situaci vysvětlit a v rámci možností je uklidnit. I přes tato přijatá opatření se do doby výjezdu vlaku z tunelu u některých vozů baterie bez přísunu energie vybily natolik, že fungovalo pouze nouzové osvětlení. Po navázání kontaktu se síťovým dispečinkem byl zajištěn odtah soupravy zpět do stanice a cestujícím byl umožněn přestup do jiného vlaku.

České dráhy jsou v roli dopravce, s nímž máte opravdu sjednanou přepravní smlouvu. Vaše práva, plynoucí z uzavřené přepravní smlouvy, se řídí Smluvními přepravními podmínkami pro veřejnou drážní osobní dopravu (SPPO) podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1371/2007, o právech a povinnostech cestujících v železniční přepravě, § 36 odst. 1 písm. a) zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, v platném znění, dle vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů ČR č. 175/2000 Sb. o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu (dále jen PŘ) a dle určených podmínek stanovených platným cenovým výměrem Ministerstva financí ČR.

Dopravce České dráhy poskytuje dle Smluvních přepravních podmínek (SPPO) odškodnění za zpoždění dle následujících pravidel:

25 % z ceny jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 360 Kč při zpoždění 60 až 119 minut,
50 % z ceny jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 180 Kč při zpoždění 120 a více minut.

Cestoval jste na jízdní doklad Flexi zvýhodněná IN 25 Brno - Nymburk za cenu 210 Kč, vlak R 972 přijel do stanice Kolín v 21:18 hodin, nejbližší vlak do stanice Nymburk byl vlak R 780, který vyčkával příjezdu zpožděného vlaku R 972 a odjel se zpožděním 6 minut v 21:22 hodin. Do Vaší cílové stanice přijel v 21:39 hodin se zpožděním 4 minuty. V případě, že by nedošlo ke zpoždění vlaku R 976, docestoval byste vlakem R 782 s příjezdem do stanice Nymburk v 19:35 hodin. Dle výše uvedených pravidel Vám vzniká tedy nárok na odškodnění 50 % z ceny zaplacené jízdenky.

Žádost o odškodnění za pozdní příjezd můžete uplatnit u kterékoliv pokladní přepážky ČD nebo sám zaslat vyplněný formulář žádosti (v příloze) na adresu České dráhy, a.s. – OPT Olomouc, oddělení podílování, odúčtování a urovnání vztahů, Vídeňská 15, 772 11 Olomouc. Místem příslušným k vyřízení odškodnění je výhradně Odúčtovna přepravních tržeb.

K incidentu ze dne 21. 6. 2021 můžeme pouze potvrdit, že vlak R 936 přijel do stanice Praha hlavní nádraží se zpožděním 92 minut. Příčinou byla závada na hnacím vozidle. Dle doloženého jízdního dokladu (PID) Vám nárok na odškodnění nevzniká.

Vážený pane inženýre, chápeme, že tyto dvě události ve Vás mohly zanechat negativní pohled na dopravce České dráhy, a.s. Věřte, že se však jednalo pouze o souhru nešťastných náhod. Rádi bychom Vám nad rámec platných přepravních podmínek, nabídli symbolickou kompenzaci v podobě voucheru - kódu na slevu v hodnotě 100 Kč. Máte možnost jej uplatnit na další nákupy služeb dopravce České dráhy, a to na pokladní přepážce nebo v e-shopu na www.cd.cz/eshop. Pravidla využití naleznete v příloze této zprávy.
Kód voucheru: 6........
Platnost voucheru do: 23. 6. 2022

Jménem dopravce České dráhy se Vám upřímně omlouváme za způsobené nepříjemnosti.


S pozdravem

(See attached file: Jak_voucher_využít.pdf)(See attached file: zadost-o-odskodneni.pdf)

Bc. Vladislava Kouglová
Odbor zákaznického servisu a zkoušek
Generální ředitelství

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-21 19:53
Mimochodem, ještě že jsem si tenhle lístek (o odřeknutí vlaku) vzal. V Praze se mi výtečně hodil, neboť - jak je spoleh na zákon schválnosti - jen co mu vypršela běžná, vyznačená časová lhůta, přišli revizoři...
0 # Tomáš Jadlovský 2021-06-21 20:08
Výmluva na horka a nefunkční techniku ve střední Evropě je skutečně novinka. Já kdysi byl v Uzbekistánu a jel jsem v létě pouštní železnicí z Taškentu do Buchary. Vedro k zalknutí, ale stará, patrně ještě sovětská lokomotiva šlapala jak hodinky. Když v Asii v ne moc bohatém státě si dokáží dráhy zajistit techniku do horka, naše rádobyvyspělá evropská země to nedokáže? Počítám, že v zimě zase bude příliš chladno, také možná nasněží na koleje, vždy se najde nějaká blbá výmluva.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-21 20:43
No právě !! Pochopil jsem, že v zimě je moc zima, takže vlaky kolabují, a v létě zase moc horko.
Konstruktéři v tom případě měli upozornit už v návodu, že je to lokomotiva jen do + 20° C a jakákoliv teplotní odchylka od tohoto standardu je zásadní problém.
Pochopil jsem z toho, že naše lokomotivy rozhodně nemůžeme vyvážet, a to ani do Afriky, ani do Skandinávie - ještě tak na Nový Zéland, nebo do Anglie - ale tam by o ně zase asi nestáli...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-21 21:05
Jiří,
a na splašené krávě jsi jel?
Já ne, viděl jsem ji pouze u soudu.
Kdyby žili Šimek a Grossmann, jistě by napsali povídku Moje jízda vlakem. J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 06:40
Babišova - prý protikorupční - chátra v praxi - aneb co jediné umí :

seznamzpravy.cz/.../...
_______________

Mimochodem, ten rozsudek je naprosto k smíchu a nemálo vypovídá o současné chátře v justici.
Ten zmetek totiž měl dostat minimálně 10 let, protože za vydírání se zneužitím úředního postavení jiná sazba není. A ne, že podmínka. To ten soudce otevřeně a jasně říká : Já jsem stejný prase jako ten Jarolímek a ve stejné funkci bych dělal totéž.

Doporučuji důkladně vyslechnout všechny jeho "asistentky", co po nich chce a jestli mu náhodou nemusí sloužit ať už platem, či jakkoliv jinak.

A stejně doporučuji učit se u předků : Josef II prováděl zásadní reformy státu, potřeboval k tomu spolehlivý aparát úředníků. Dobře věděl, že ten aparát musí být neúplatný, aby měl autoritu a respekt.
Proto - jakákoliv korupce v úředním postavení znamenala jediné : Okamžitý vyhazov - a stáří bez penze.
Což tehdy bylo o žebrácké holi.
Není to hodně inspirativní příklad ??
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 06:44
I což, PKP IC má pronajato od ČD několik "brejlovců" (754) na neelektrifikované tratě, a letos se sypou jeden za druhým, zejména na trase podél hranice na rychlíku "Sudety" z Krakova přes Katovice, Opole, Nysu, Kamenec, Kladsko a Valbřich do Jelení Góry. Nedávno se sesypal už i rezerva, takže nezbylo, než nasadit autobus. "Brejlovce" ještě mají na sezónních vlacích, provozovaných jen v červenci a srpnu. Tradičně raním rychlíku "Jantar" z Varšavy na poloostrov Hel (přepražení z elektrické trakce na "brejlovce" ve st. Gdynia Główna) a na neelektrifikovaný úsek z Ełku do Giżycka (na Mazury). Tam teprve provoz začíná, takže se uvidí. Na jedné straně jde o mašiny z šedesátých-sedmdesátých let, vyráběné v dávno už neexistující lokomotivce ČKD v Praze-Libni, na druhé straně v minulých letech tyhle průšvihy nebyly, až letos na "Sudetech" (což je spoj jezdící po většinu roku). Neděláme si zrovna dobrou firmu. Pověst ČR velice v polské veřejnosti poškodila Jourová, a korunu všemu dal Turów.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 06:46
Vrchní velitel ozbrojených sil. To je mimochodem také jedna z funkcí české hlavy státu. Tou je stále ještě Miloš Zeman, kterému se ovšem podle Deníku N už dnes nedovolá ani předseda vlády. Tím, kdo kontakty obstarává, je milovník dotací, trestně stíhaný vlekař Vratislav Mynář, momentálně také kancléř bez bezpečnostní prověrky. Úpadek obyvatel Pražského hradu je čím dál tím závažnější, ačkoli si už mnoho let naivně myslíme, že hůř už být nemůže.


www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 08:48
Další ničivá vlna v zimě :

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 11:25
Mgr. Kajzr buď nezná zákonnou úpravu anebo vědomě lže

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 11:26
Napřed najmenují všude do státních úřadů bezcenné figurky, a pak se diví, že "jsou všichni alibisti".
________________

Všichni tu jsou alibisti. Ať si Babišův střet zájmů posoudí každý úřad sám, říká Benešová

denikn.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 11:27
Jsou horší přemnožené nutrie, nebo exekutoři?

a2larm.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 11:34
Tohle je fakt dobrý... Názorná ukázka stavu justice ...
Soudce nekomunikuje ani s vedením vlastního soudu... Vydává nezákonná usnesení...
Kárný senát ho přesto zprostí... Co k tomu chce kdo dodat ? To je totiž možný jedině tady, nikde jinde na světě ne. Díky, pane Havle, to je Vaše dílo.
___________

Podle předsedy není možné s Veselým věci normálně probrat, s vedením soudu totiž nekomunikuje a je na dlouhodobé nemocenské. Naznačil však, že jsou pochybnosti o závažnosti nemoci, neboť je soudce vídán na veřejnosti a podle jeho názoru se také věnuje podnikatelské činnosti.

_____________

„Takhle by práce soudce rozhodně vypadat neměla“, konstatoval kárný senát. Přesto soudce zprostil kárné žaloby

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 11:35
Piráti a STAN chystají jména do vlády

echo24.cz/.../...

Kdo se stane novým šéfem žalobců?

Vojenský prokurátor plně vyhovuje...

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 14:10
Velvyslanci, co neumí jazyky... ANO to posunulo o úroveň výš.

plus.rozhlas.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 14:14
Vůči české justici má už výhrady i zbytek Evropy. Je nefunknční. Chápu, že se to Vondrovi nemusí líbit, jeho strana za to nese plnou odpovědnost :

Vondra: Pro rezoluci o Babišovi jsem hlasoval se skřípěním zubů. Vadí mi narážky na náš justiční systém

plus.rozhlas.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 14:20
Ponižující zatýkání :

ekonomickydenik.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-22 16:20
Zemědělství bez agenturních pracovníků nelze :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-23 14:38
Zdar Jirko,

co třeba agentura s mimořádnými zážitky - když už v TOM umíš chodit ?
-- By se i soudů mohlo dotýkat ..

+F+
___________

Je to fakt. Lidi si platí těžký peníze za adrenalinový zážitky, přitom je můžou mít zadarmo na každým soudě, a stále častěji i ve vlaku... Jen to správně zorganizovat...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-23 14:45
KONEČNĚ to pocítí na vlastní kůži... Že škodili a byli na té špatné straně...
Před smrtí jistě potěšující zjištění...
______________

Nižší důchod pro komunisty a agenty StB, schválili poslanci na Slovensku


idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-23 15:17
Všichni nejsme hlupáci...

Hlas z Ruska: Všichni nejsme hlupáci, víme, kde žijeme a jak to tu chodí

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-23 19:20
Tam Tě chtěli taky léčit, že ?

novinky.cz/.../...
____________

Mě už "léčili" ledaskde. Léčbu pak většinou potřebovali sami...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-24 10:52
StB a čelní komunisté s nižšími důchody :

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-24 12:34
Soudruzi státní zástupci a soudci nejsou schopni koupit v autobazaru 1 auto?

Rehabilitovaný Němec čeká na zabavené auto marně, nikdo neví, kde je

idnes.cz/.../...
______________

Koukám, že se mohou ztrácet soudům i docela velké věci... Auto přece není špendlík, aby zmizelo beze stopy, u někoho jistě bude...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 21:04
26,6. - zážitek :
K cestování po Čechách jsem utrpěl 4 + 4 různé spoje společnosti České dráhy.
Zjištění :
Zaměstnanci CD ze své služební povinnosti nerespektují rozhodnutí soudu o rouškách.
OTÁZKA plénu :
Je rozhodnutí ( ruzsudek ) NSS k hovnu , nebo si zaměstnanci CD mohou na nás
léčit své ego a společnost navíc nejezdí dle svého neřádu , ač má zaplaceno předem ?

+F+
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-19 13:26
Nejste sami, kdo jezdí vlakem :

karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=773319

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.