Sudety Evropy

Ruská armáda vpadla do východní části Ukrajiny, když předtím Putin "uznal" obě samozvané, ruské a proruské povstalecké republiky na jejím území, které, kromě něj, neuznává nikdo. 

 

Mnichov Východu. I tak by se dala nazvat současná situace kolem východní Ukrajiny.

Putin nejprve vyprovokoval tamní ruské obyvatelstvo k provokacím proti ukrajinské vládě a k vytvoření samozvaných republik  - doněcké a luhanské - (u nás, zejména ta druhá, známější jako označení ukrajinské mafie), nechal světu nějakých 8 let, aby si na to fakticky zvyknul - a následně si je jednoduše připojil, samozřejmě pod líbivými hesly o "mírové" misi ruské armády, vyslané na dělící čáru. Tu ostatně může překročit kdykoliv dál, když už tam je, nic jí v tom bránit nebude. 

Totéž, co kdysi dělal Hitler : Prohlásil, že Německo je tam, kde žijí Němci - a bylo to. A ostatní - se přizpůsobte. 

Vzhledem k tomu, že v dobách SSSR žili Rusové skoro všude na jeho území a ústřední vláda také dělala všechno možné pro to, aby obyvatelstvo promíchala a Rusy dostala všude, kde ještě nebyli, znamená tento scénář minimálně jasný signál o obnově Sovětského svazu v jeho původních hranicích, zejména pokud k tomu bude svět nečinně přihlížet. 

Neznám ukrajinské poměry a ukrajinské cítění natolik, abych věděl, nakolik se tento stav dotknul prostých Ukrajinců a nakolik považují dnešní hranice své země za historické a nezrušitelné, obávám se, že s hranicemi Čech, které vedou po tisíciletí v horách a nikdy až do Mnichova nikoho nenapadlo je někam posouvat, se to srovnat úplně nedá. 

Ukrajina mi přijde jako mladý stát - vzdor tisícileté historii - zatím nepříliš úspěšný, plný korupce, kde národní povědomí a hrdost se patrně teprve těžce tvoří, a nevím, nakolik se s ním jeho obyvatelstvo ztotožňuje. 

Ale jisto je, že Putin jako starý kágébák udělá vše pro to, aby Sovětský svaz opět obnovil, a to v jeho původních hranicích - a o tom, že většině Rusů mluví z duše a že má jejich plnou podporu, netřeba příliš pochybovat. 

Konečně, ani se moc není čemu divit - protože je to vlastně jedno z mála úsilí, které dává Rusům v jejich neradostném životě vůbec nějaký smysl. 

Sovětský svaz byl respektovanou velmocí, Rusko, jeho nástupce, se ze dne na den stalo nezajímavou a slabou rozvojovou zemí. 

Kdo by netoužil po pocitu velikosti - aspoň na svou mocnou zem, když už život v ní stojí za starou belu, takže nějaký útěk do soukromí moc nepadá v úvahu, stejně jako konzumní život na krásné chatě a bohaté jachtě. 

Řešením většiny problémů je pro každý neúspěšný režim - vnější agrese a hra na strunu vlastenectví. Či případně sny o velikosti země. 

Co je bezesporu velmi nebezpečné, je skutečnost, že Rusové považují za své skoro všechno, kam kdy vstoupila noha jejich vojáka, jak ukázal poválečný vývoj Evropy, a v tomto duchu, zcela jistě, byť v poslední řadě, i nás. 

Chápu zásadní obavy pobaltských zemí, maličkých republik v bezprostředním ruském sousedství, kde třeba v případě Estonska tvoří ruské obyvatelstvo ne menšinu, ale polovinu. A to díky vyvraždění původního obyvatelstva ve stalinských gulazích a následnému "dosídlení" opuštěných vesnic ruským obyvatelstvem či ruskými posádkami (po nichž to obyvatelstvo zbylo). 

Nebýt členství těchto států v NATO, bezesporu by už dávno byly zpátky v drtivém náručí ruského medvěda. 

Jediný, komu se - po sto letech - podařilo z tohoto sevření vymanit, byli Finové, ovšem za cenu nemalých územních ústupků, dvou válek a následného pseudovazalství, kdy Finsko v době studené války bylo velice opatrným neutrálem a kývatelem směrem k Moskvě, aby ji náhodou a nedej bůh proti sobě znovu nepopudilo. 

Ukrajina tedy nemusí být rozhodně poslední obětí a zřejmě jí ani být nemá. Rusko je ochotno za své velmocenské sny obětovat vcelku cokoliv, ostatně, obyvatelstvo tam je dlouhodobě zvyklé na strádání a nedostatek prakticky všeho, takže se rozhodně ještě dlouho bouřit nebude, zvláště, když zahraniční agrese nějaké územní zisky přinese. 

Východ Ukrajiny se tak stal Sudety Evropy, a podle nich si můžeme představit, co asi a jak bude následovat. 

Konečně, tento scénář ještě má nejstarší generace v paměti, pro ostatní doporučuji učebnice dějepisu. Ne ty z doby normalizace. 

Do války se nikomu nechce, ale historie jasně hovoří o tom, že žádným usmiřováním agresora nezastavíš, bude chtít jenom stále víc. 

_________________________

_________________________

 

 

 Komentář: Kalné ráno v Evropě. Rusko ohrožuje i českou suverenitu - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

 

____________________________

____________________________

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-22 12:30
Rusko by nikdy nebylo natolik silné, aby vedlo dobývání poloviny světa. Vždycky těžilo z hlouposti západu a přisluhovačů. Dnes za ty pomahače platí Německo. Otázka je, zda jsme ještě schopni rohořčit se nad politikou Německa, která vedla do katastrofy. Neboť je to už velká katastrofa demokracie a svobody. Rusko samotné by se neodvážilo, kdyby nebylo podpory přinejmenším Německa - tolik slova šéfredaktora Gazety Polské Tomáše Sakiewicze teď před půlnocí 21. Února. Dodejme, že strategie demontáže dávné (bonnské) Spolkové republiky Německo byla plánovaná komunisty už od šedesátých let minulého století, a že s touto demontáží spojeným cílem byl spojen cíl rozkolu v euroatlantickém spojenectví v NATO. Dnešní Scholzovo Německo není už dávno někdejší bonnská Spolková republika kancléřů Adenauera, Erharda či i Kohla, která byla opravdu vzorovým demokratickým a tvůrčím státem. Bohužel - politiku Německa dnes ovládají osob plánovitě připravované na svou úlohu Stasi a aktivisté bouří levicových studentů roku 1968, a dokonce i jejich nástupců sedmdesátých let - teroristické levicová Frakcen Rudé Armády Baadera a Meinhoffové. Byl to kancléř tohoto Německa Schröder, kdo budoval oba Nord Streamy, dnes jeden z čelných představitelů Gazpromu. Nejen značná závislost na Rusku v dodávkách plynu dnes se podílí značně na horentním zvýšení cen plynu, ale především to, že Nord Streamy probíhají mimo území skandinávských i baltských států a Polska a také Ukrajiny, uvolňuje Putinovi prostor pro vojenské obsazení Ukrajiny.
Panu premiérovi Fialovi si dovolím vzkázat: Ano, je správné, že stojíme za Ukrajinou, vítám to, a určitě to vítá většina českých soudně uvažujících občanů. Uvítal jsem slova pana premiéra o pomyšlení na rozvíjení vztahů s Britanií. Neboť´: Dnešní dny totiž jasně ukazují, že Německo dnes je více než Putinovým trojským koněm v EU. Důsledkem politiky, která k takovému postavení Německa směřovala, je, že dnes hlavním spojencem USA v NATO, navíc teď "frontovým" státem, se namísto dřívějšího bonnského Německa se stává - právě Polsko. A to je důvod, proč speciálně proti Polsku dnes vedou všichni přisluhovači Putina v orgánech EU včetně Soudního dvora EU štvavou kampaň, v níž obviňují Polsko z údajného porušování práva, aniž by kdykoliv kdekoliv takovou skutečnost dokázali specifikovat. Rozsudek Soudního dvora EU, jenž minulý týden odmítl stížnost Polska a Maďarska vůči Evropské Komisi na to, že ta podmiňuje výplatu fondů EU dodržováním práva, a na tomto základě zadržuje fondy pro pocovidovou obnovu, které s Polskem měla sjednány. Jistě pane premiére víte lépe než já, že zadržet fondy EU lze podle právních předpisů, vyplývajících ze smluv o fungování EU, lze jedině a výlučně v případě, kdy se členský stát dopouští zneužívání unijních fondů, nějakého protiprávního zacházení s těmito fondy, což není ani polský ani maďarský případ. Polsko je orgány EU naopak chváleno za velmi efektivní využívání fondů EU! Rozsudek Soudního dvora EU dává Evropské Komisi moc rozhodovat zcela svévolně o tom, kdo dodržuje právo a kdo ne! To přece je obdoba Brežněvovy doktríny o omezené suverenitě tzv. soc. států! V tomto protipolském úsilí se etablovala aktivně ve funkci komisařky EU Věra Jourová, velmi tím poškozuje pověst České Republiky v Polsku, které dnes - za situace, kterou prožíváme - je pro ČR strategickým spojencem v NATO, také spolu se zeměmi Trojmoří i v EU. Proto pane premiére, třeba se od těchto aktivit Věry Jourové distancovat, nehledě na potřebu u ní také bezpečnostní prověrky. Třeba se distancovat od celé štvanice proti Polsku a stanout dnes rozhodně v jeho podpoře! Dnes Ukrajina a Balty, zítra Polsko, a pak na řadu přišla i Česká republika! Zabránit tomu, aby se tak nestalo, je dnes nejvyšší úkol!

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-22 14:07
Lavrov v televizi Rossija 24 : (Známá teorie "omezené suverenity").

Lavrov řekl na zpravodajsko-publicistickém programu státní ruské televize Rossija 24: "Právo na suverenitu mají jen ty státy, které reprezentují zájmy všech lidí na svém území. Ukrajina jednou z nich od r. 2014 není." Lavrov se odvolávala na dokumenty o statutu OSN, v nichž se hovoří, že právo na suverenitu mají ty země, které se svými občany jedná stejně, ctí jejich právo na sebeurčení bez ohledu na jejich rasu, náboženství a barvu kůže. Dodejme k tomu, že "pomajdanovou" ukrajinskou vládu po roce 2014 Putin s Lavrovem pokládají za výsledek puče, iniciovaném Západem. Rozséváním těchto tvrzení se vyznačují i v ČR media, především internetové stránky, sloužící kremelské propagandě. Dalším dnes šířeným tvrzením Kremlu, které se dočteme také i na některých českých internetových Moskvě sloužících stránkách je, že Ukrajina ohrožuje Rusko tím, že se poddala dovozu a instalaci amerických zbraní. To je ovšem letité a nejen ruské klišé: Obracení příčin za následky.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-22 15:40
Ve zprávách dnešního dne se dovídáme, že německý kancléř Scholz se rozhodl – a prosím pozor: Jen POZASTAVIT zprovoznění Nord Streamu 2.

Jinými slovy – od tohoto projektu NEODSTOUPIL.

Znepokojující je, že bundeskancléř se takto vyslovuje za okolností, kdy Putin drzým způsobem odhaluje své imperiální plány, a ohlašuje, že nechce jen Donbas, nýbrž také navrátit situaci z počátku XX. století – tím, že mluví o územích, patřících ještě do carského impéria.

V takových souvislostech takové rozhodnutí sugeruje, že je závazným veřejné tajemství o dohodnutém rozdělení vlivu ve středo-východní Evropě mezi Ruskem a Německem.

V tomto smyslu se musí tyto země po řadu týdnů i měsíců cítit ohroženy. Úvodem byly hybridní akce běloruského Lukašenka na hranici Polska a Baltů, a teď se ukazuje, že na těchto hranicích je výsadkářské vojsko, což není vojsko určené k obraně, ale k útoku, takže na Ukrajinu Rusům lze útočit ze všech světových stran.

Dnes toto představuje – i vzdor členství v NATO - ohrožení bezpečnosti Polska a Baltů, zítra České republiky a Slovenska.

V takové situaci je nutné okamžitě přestat s veškerým konáním zoufalých pokusů o Nord Stream a o další spolupráci s imperiálním Ruskem. Nutno úplně dát stranou veškerou přítomnost Rusů na různých mezinárodních událostech, a to nejen politických. Stejně tak musí být zrevidována evropská politika v otázkách energetických a klimatických. Zkrátka nelze přehlédnout v počátku skrývané a dnes otevřené utváření osy Moskva – Berlín.

Cestou zemí V4 a Trojmořím proto je důležité na základě hlavně zájmů obrany bezpečnosti nejen vytvořit protiváhu proti vlivu osy Moskva - Berlín v EU, nýbrž, a to hlavně - i prohlubování spolupráce s Britanií – a zejména posílení transatlantické spolupráce v NATO, k níž již v r. 2008 položil základy tehdejší polský prezident Lech Kaczynski. Jeho varovná slova z té doby – "Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, a potom i moje země, Polsko" - se dnes naplnila.

Po Polsku jsou na řadě i ČR/SR!

Freeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-23 18:03
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-23 18:04
Soud potrestal bývalého vychovatele za pašování mobilů do věznice

Soud potrestal bývalého vychovatele za pašování mobilů do věznice - iDNES.cz
___________________

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-02-23 21:10
Škůdce Ruska sedí v Kremlu

babylonrevue.cz/skudce-ruska-sedi-v-kremlu/

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.