Pravice. Chybí.

Čím dál víc. 

 

Už nějaký měsíc máme - prý - pravicovou vládu, bohužel, krom opatrné rétoriky, změny obličejů na obrazovkách a zahraniční politiky to nikde vidět není. A především ne tam, kde by to mělo být vidět především - tedy v hospodářství. 

Jestli je - tradičně - něco silnou stránkou pravice, pak je to hospodářství. A hlavně - měna. Podle toho se také snadno pozná fungující pravicový stát. 

Tedy - hospodářství - šlape, inflace - mírná nebo skoro žádná, měna - tvrdá a vyhledávaná. 

To ostatní - už je vedlejší. 

A teď : Co z toho vidíme u nás ?? 

Stručně řečeno - NIC. 

Jen jakousi středo-levou udržovací vládu, která zásadně NIC ZÁSADNÍHO NEPODNIKÁ, NIC ZÁSADNÍHO NEMĚNÍ, NIC ZÁSADNÍHO NEROZHODUJE  - a přesto si myslí (o sobě), jací to jsou duševní fešáci. 

No - nejsou. 

Bohužel, se naplnila černá - ale zcela realistická - očekávání, kvůli kterým jsem jim třeba já lístek do urny nehodil. 

NEZMĚNILO SE TOTIŽ NIC. 

Od pravicové vlády bych čekal, že - především : ZKROTÍ, a to hodně rychle, INFLACI. Ta - naopak - roste dál, do astronomických čísel, aniž by se s tím vláda byť jen pokusila cokoliv udělat. 

 Namísto toho přišla s typicky levičáckým "řešením", že dá každému dítěti 5 tisíc - za nic - čímž inflaci jenom dále popožene a roztočí. 

Zavádění nízkoenergetických tarifů - to také není pravicový krok. Naopak. 

Typické levicové flikování rozpadající se ekonomiky, namísto zásadního pravicového řezu a zeštíhlení. Jistě, to mnohé bolí - ale pomáhá. 

Asi jako úspěšně provedená operace na těle pacienta. Bolí, ale pomáhá. 

Co zadarmo, po tom nic. Dávno známá zkušenost. Co nebolí, také obvykle nic nepřináší. 

Chcete-li zhubnout, musíte cvičit, miň jíst - prostě, něco to stojí a nějak to bolí. Když to neuděláte, tak sice nic nebolí, ale nezhubnete. 

Zdá se, že pravicové ekonomy, natož politiky - prostě nemáme. A dokud je mít nebudeme, můžeme na dohánění Evropy zapomenout. Rozdáváním z ničeho a zadlužováním se ještě žádný stát na světě ani nevyrostl, ani ekonomicky neozdravěl. 

Tak aspoň že se Fialova vláda jasně postavila do jedné linie s ostatními zeměmi NATO stran Ukrajiny - a že tedy jsme platným členem tam, kde jsme, a ne jen na papíře a ve slovních prohlášeních. 

Být velením NATO, Maďarům bych v tomto kontextu vzkázal, že pokud OKAMŽITĚ  nepřehodnotí svou politiku vůči Rusku a Ukrajině, mohou, v případě ruského útoku, na ochranu NATO zapomenout. Jistě si ostatně pomohou nejlépe sami, mají s tím dozajista bohaté zkušenosti od r. 1956. 

Jenže - posílat staré, vysloužilé tanky k dožití na Ukrajinu, je až příliš jednoduchý krok. 

Vláda by neměla zapomínat, že je především českou vládou, pro české občany - a těm zatím, krom dalšího rozdávání na dluh, nepředvedla vůbec nic. 

Obávám se, že na to ani nemá...

 

Právem se potom můžeme ptát, jaký je vlastně rozdíl mezi Burešovými estébáky a Fialovými "pravičáky" ? 

No - vcelku jenom v tom, že ti druzí vypadají o něco přijatelněji na obrazovkách, i pro mezinárodní vjem zvenčí. 

Pro praktické výsledky pro běžného českého občana je to, bohužel, zatím prašť, jako uhoď. 

O tom, že by se tahle středo-levá udržovací vláda pustila do nějakých zásadnějších reforem třeba chodu státního aparátu, justice a policie pak především - o tom, ani slechu ani dechu na další dvě volební období. 

Prostě - zapomeňte. 

Jsme u vesla - a to je taky všechno, co jsme chtěli (a mohli) předvést... 

_________________________

_________________________

 

 

 

 

__________________________

__________________________

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-02 08:20
Těžká cena za zaslepenost...

Neintegrovali se ve Francii, ani v Německu, všude namísto snahy o začlenění a vděčnosti za nový domov dělají jenom bordel, nepracují a šíří násilí...

A Švédi si mysleli, že zrovna u nich budou hodní ????

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-02 15:11
byli posraní až za ušima :

Manévry u justičního paláce v Praze, pyrotechnik zkoumal kufr u zdi soudu

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-02 17:51
V centru Brna táboří desítky ukrajinských Cikánů. Nevíme, co s nimi... :

brnenska.drbna.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-02 19:30
Rusové po invazi houfně zamířili do Arménie, nejsou si však jisti bezpečím

idnes.cz/.../...
_______________

Asi jedna z posledních zemí, co je ochotna věřit jejich ochranitelské roli.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-02 19:32
Máme pravicovou vládu?

Hovoříme-li o inflaci: Od pravicové vlády také čekám, že - v nějakém časovém horizontu zkrotí růst inflace, ale zároveň jsem si vědom, že do zítra ani do týdne to nestihne ani vláda svatých - jelikož ta inflace je následkem vícera dlouhodobých i krátkodobých příčin, za které vláda premiéra Fialy nemůže. Je to především dlouhodobá politika přivádění EU včetně ČR do jednostranné závislosti na Rusku. Té se vláda kliky Babiš & Zeman nevzepřela, ba naopak: Skrečovala odborníky připravený projekt plynovodu STORK II, který měl přivést plyn z Polska či spíše přes Polsko: Z obrovského terminálu LNG Svinoústí, z plynovodu Baltic Pipe, kterým ještě letos poplyne norský plyn, a který buduje Polsko od nástupu pravicové vlády, zvolené v říjnu 2015. Právě posledního dne dubna premier Fiala jednal mj.i o tomto projektu s premiérem Morawieckým ve Varšavě. Jde o restart STORK II (Mj.) A pozor: Babiš nejen že skrečoval STORK, ale plynovodem OPAL nás připojil na NORD STREAM. A pomohl učinit ČR totálně závislou na Rusku. To, že se premier Fiala pustil ihned do řešení energetické nezávislosti na Rusku, naopak zaslouží uznání. A ještě další zajímavost: Polsko má největší zásoby břidličného plynu v Evropě. Jeho těžba frakováním vyžaduje nové technologie, nicméně USA již tento plyn využívá, a take exportuje. Mj. i do Polska. Polsko je na zavření kohoutku ruského plynu připraveno. Druhou věcí jsou unijní emisní povolenky CO2: To je obyčejné tunelování členských států. Proč? Protože za ně nejsou pořizovány žádné konkrétní projekty, které by sloužily hospodářství - třeba zrovna konkrétním projektům dekarbonizace. To nemluvím o vysokém zadlužení a celkovém Augiášově chlévě co do financí, v jakém zanechala republiku Babišova vláda. Nízkoenergetické tarify jsou přechodným řešením, není to vůbec žádná výlučnost ČR. Problém je, že mohou být jen dočasné, než se zbavíme energetické závislosti na Rusku. Prostě jak jsem napsal v úvodu: Do zítra ani za týden se to nestihne. Tohle vše levicová propaganda včetně té Babišovy zatajuje.
Co čekám od pravicové vlády dál: Reformu směřující k nápravě Klausovy privatizace. Reformu, vytvářející právní a fiskální prostředí k rozvoji a růstu malých a středních podniků. Dekomunizaci státní administrativy a justice.
Správné rozhodnutí je posílit armádu a její vyzbrojení - nakonec za dnešní situace komentáře netřeba. Správné rozhodnutí je pomáhat Ukrajině, kde se bojuje za celou Evropu a nejen za Evropu.
Ad stare tanky pro Ukrajinu. To je těžká věc: Dáváme, co máme. Modernější ve výzbroji české armády zatím nemáme. Polsko poslalo Ukrajině tytéž tanky T-72, ovšem má už kontrakt na dodávky nejmodernějších amerických Abramsů. Ukrajinci především jsou na ty t-72 školení a zvyklí. My můžeme být hrdí, že ukrajinské střely Neptun, které potopily ruský vlajkový křižník Moskva, byly instalovány na speciálním podvozku Tatra-815. Dodáváme ještě samohybné kanónové houfnice DANA.Jenže to take je konstrukce, která se rodila v sedmdesátých letech..Bohužel modernější výzbroj - to je další před námi stojící problém. Krom snad Gripenů ji sami nemáme...Ukrajina především potřebuje letadla, střely vzduch - země atd.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-03 08:24
Nedorazil na etickou komisi :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-04 19:29
Ruská agrese proti Západu v Ukrajině ještě může vyhrát :

Západ, oslněný svým domnělým vítězstvím ve studené válce, znovu selhal. Nepochopil, že studená válka nebyla konfliktem, ve kterém šlo o vojenskou moc a kvalitu výzbroje, ale o principy právního státu, kontroly moci, mezinárodní spolupráce a ochranu lidských práv. Ty byly, jsou a budou skutečnou obranou proti diktaturám.

hlidacipes.org/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-05-04 19:47
Rozhovor s Alexejem Kelinem
www.sestka.cz/2022/5/rozhovor-salexejem-kelinem

Západní civilizace dala Putinovi dvacet let na to, aby vybudoval systém prorostlý korupcí. Střední třída, která ve všech normálních zemích vzniká z těch nejschopnějších lidí, kteří dokážou něco tvořit, z toho zbohatnout a z nichž pak bohatne i stát, je v Rusku nahrazena střední třídou vzniklou na základě naprosté loajality k vůdci. Systém v Rusku je zcela prorostlý korupcí a lidé toho o sobě hodně vědí, mají na sebe kompromitující materiály. I kdyby občané Ruska uvěřili, že je možné, aby tam proběhly poctivé nezfalšované volby – a tomu dneska nikdo nevěří –, pak by se jen vyměnil parlament. Ale vyměnit celou strukturu justice, soudnictví, policie, státní správy je proces minimálně na dvě generace.
_____________

Bohužel je to tak trochu i o nás. A možná nejen tak trochu....

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.