Když hrobové se otvírali...

 Víte, k čemu jsou dobré výroční oslavy či vzpomínky ? K tomu, že se při nich, pokud je sledujete, vždy dozvíte ještě něco nového. 

 

 Stalo se to i mně, a to i přesto, že jsem si myslel, že o atentátu z r. 1942, a věcech souvisejících, toho vím opravdu hodně.

Zajímalo mě to totiž podrobně už v době, kdy většina těch, co dnes sedí na tribunách, neměla ani potuchy o tom, že nějaký atentát na Heydricha byl, natož kdo ho provedl, kdo zorganizoval, kdo svou podporou umožnil - a kdo to všechno odskákal. A stálo-li to za to. (Od komančů přece dobře víme, že nestálo, že to jen rozpoutalo bezuzdný teror vůči nevinným bez sebemenšího výsledku - o tom, že na základě tohoto bezuzdného teroru západní mocnosti oduznaly své podpisy pod potupnou mnichovskou dohodou, načež se ČSR mohla po válce vrátit do svých původních hranic, samozřejmě nepadlo za totality nikdy ani slovo - a pro většinu našeho obyvatelstva to bylo překvapením, zjištěným až dlouho po sametu). 

Přesto jsem - v souvislosti s Lidicemi - opravdu nevěděl, že Němci, když se je rozhodli vymazat  z povrchu Země a ze všech map - zničili také kompletně lidický hřbitov. Včetně toho, že hroby rozbořili, rakve vytahali, co v nich zbylo, spálili vedle, rakve nakonec také. 

Trest se tedy nevztahoval jen na nevinné živé, měl platit i pro lidické mrtvé. Ti zcela jistě nikoho z atentátníků neskrývali, o ničem nevěděli, nic nezatajovali (to přece bylo oficiální zdůvodnění, proč Němci Lidice vypálili - že prý obyvatelstvo zatajovalo informace a napomáhalo okruhu pachatelů, jež přicházejí v úvahu...). 

Trestat mrtvé vykopáním z hrobů bylo asi pro Evropu stejné novum jako střílet provinilce i s celými rodinami. Tedy i s těmi, kteří se sami ničím neprovinili, ba často o ničem ani nevěděli. Přesto to odnesli trestem nejvyšším. 

Je dobře tohle všechno připomenout těm, kteří tvrdí, že princip kolektivní viny, na jehož základě byli po válce od nás vyhnáni ti, co mluvili jazykem lidických vrahů, je v rozporu s principem právního státu či v rozporu se základy civilizovaného práva. 

Je, o tom žádná. Vina má být vždy spolehlivě prokázána, trestat nevinné je mnohem horší zlo než nechat viníky plavat. 

Ale - kdo s tím začal ? 

A - kolik bylo tehdy těch, kdož - jsa preferované německé národnosti, i občanství - protestovali ?? 

Vím, hrozily by za to přísné tresty, zcela jistě ztráta kariéry - ale i tak : Vykopávat mrtvé - za trest - z hrobů, jenom proto, že kdysi žili v jakési vesnici, jež nyní upadla v nemilost, je zase impulsem, který se také běžně nevidí, a to ani za války ne. 

Může se potom někdo divit, že je po válce hodili všechny do jednoho pytle ? 

Výjimek bylo tak málo, že skoro nestálo za to je hledat - ostatně - měly přece možnost se přihlásit samy - a prokázat, že těmi výjimkami skutečně jsou. 

Ale když už jsme u tohoto morbidního tématu - mrtvých, hrobů a hřbitovů... 

V naší zemi bylo zničeno mnoho hřbitovů, a to všech druhů. Českých, židovských - a v pohraničí především německých. 

Dnešní starostové, když se do jejich obcí přijedou podívat - dnes již většinou potomci - původních obyvatel, se hluboce stydí, když se zjistí, že hroby nejsou, hřbitovy nejsou - že je někdo kdysi srovnal buldozerem a na jejich zbytcích dnes stojí třeba sídliště. 

No - ano, není se čím chlubit. K mrtvým má být dostatečná úcta vždy, všude a za všech režimů. A to ke VŠEM  mrtvým. Bez ohledu na to, čím za života byli a co dělali, případně čím se kdy provinili. 

Stačí vzpomenout na film 7 statečných - ten je přece na tom postaven. Tak se všichni zkraje poznali - že místní nechtěli, aby k mrtvým násilníkům a vrahům, na hřbitově již ležícím, ovšem bílé pleti, byl pohřben i Indián. 

Ale přece, řekl bych, že poté, co si dotčení starostové v pohraničí vzpomenou - nebo si nově uvědomí - co se stalo s lidickým hřbitovem, a proč - mají právo se stydět o poznání méně... 

Nebyli to oni, kdo tady zavedl tresty i pro mrtvé. Přičemž (německé) hřbitovy v pohraničí nebyly obvykle zpustošeny ze msty, ale proto, že nepatřily do života tamních obcí, mrtvé nikdo neznal, nikomu nechyběli, nikdo si je nepřipomínal, hroby ležely celá desetiletí v dezolátním stavu, často na místech, kde měly ustoupit potřebnějším stavbám. 

Troufám si uzavřít tím, že v celém českém sudetském pohraničí by se nenašel ani jediný hřbitov, který by Češi sami od sebe a z čisté msty a nenávisti zpustošili tak, že by mrtvé vykopali, vysypali z rakví a ty spálili na ohni, stejně jako ostatky nebožtíků. 

Proto Němci tak dopadli, a nejen u nás - protože tohle jsou prostě zločiny nepochopitelné, neodpustitelné - a nesmytelné... 

 

 

Ano, při každém výročí se něco nového dozvíte... 

______________________

______________________

 

 

 

 

__________________________

__________________________

 

 

 

 

____________________________

____________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 05:11
Duda podepsal novelu o nejvyšším soudu, má ukončit spor s EU

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 05:30
Troufám si odhadnout, že může jít o výsledek pověsti opatrovnické justice...

Muž, profesionální voják, se vrátil ze zahraniční mise... A našel manželku, jak se oddává slastem s někým jiným, případně mu oznámila radostnou novinu, že "už ho nemá ráda...", zato výživné chce asi takové, za které by si postavila nejmíň dům.

Muž, když usoudil, jaké má šance u našich opatrovnických soudů, rozhodl se jednat...

Co myslíte, nakolik jsem od pravdy ??

A nebylo by to rozhodně poprvé.

novinky.cz/.../...
_____________

"Stát nemá důležitější roli, nežli je zajistit spravedlnost." A to doslova - ať to stojí, co to stojí...
Jinak si ji pak zajišťují lidé sami...
0 # Tomáš Jadlovský 2022-06-14 05:47
Pokud zabil i dítě, pravděpodobně nebylo jeho a to zřejmě byla součást oné novinky, která na něj čekala po návratu ze "služby vlasti". A když pochopil, že vlast se mu za službu odvděčí občanstvím druhé kategorie a ukradne mu všechno, co venku vydělal, utnul to komplexně. Pokud by dítě bylo jeho, zabil by jenom ji a potom sebe, své dítě by nechal dědictvím zajištěné vychovat širší rodině.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 11:08
Já si myslím, že to dítě jeho bylo. Píšou, že mu byly 4 roky - tak to asi tak dlouho pryč nebyl, aby to nevěděl, kdyby jeho nebylo, případně aby se nevrátil dřív, kdyby se něco doslechl.
Prostě jen rozšířená sebevražda - nechtěl, aby vyrůstalo bez rodičů, s cejchem, že jeho otec je vrah a matka bůhvíco, a navíc mrtvá, zavražděná.
To by si to dítě stejně neslo celý život, i kdyby ho nakrásně vychovali jeho (otcovy) rodiče.
A možná měl vztek na celý svět - a nechtěl ho tady prostě v tom chlívě nechat.
0 # Tomáš Jadlovský 2022-06-14 11:40
Mohlo to být i tak, já se asi nedokážu vcítit do člověka, který zabije vlastní dítě. Slyšel jsem o případu, kdy ženatý chlap žil v domnění, že vychovává svého syna a madam mu prozradila, že není jeho, až po pár letech, když se chtěla rozvést. Prozradila to, aby ho odradila od soudních tahanic, aby o dítě nestál. Potom se asi v rozčilení člověk může rozhodnout, že doma pobije vše, aby po něm nedědila ani štětka, ani cizí dítě, u kterého už nešlo popřít otcovství. Těžko říct, pravdu v konkrétním případě se asi nedozvíme.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 12:04
Já myslím, že dozvíme. To, jestli to dítě bylo jeho, nebo ne, se ví dnes jistě - akorát to musí někdo potvrdit.
Ale aby 4 roky, vlastně 5, vychovávala cizí dítě, a on o tom nevěděl, to se mi krajně nezdá. I kdyby byl dlouho v misi.

A že zabil vlastní dítě ? Ze stejných důvodů, jako sebe : Aby ho nečekal život v ponížení, odvržení a pohrdání, bez šancí na jakékoliv důstojné žití. Myslím, že se to dá - i v nerozrušeném stavu - pochopit.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 15:46
Babiš se žalobou kvůli StB neuspěl, podal ji na špatnou organizaci

seznamzpravy.cz/.../...

Objeví se další důkazy Babišovy spolupráce s StB. Může se soudit třeba v Africe, říká badatel Schovánek

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-14 15:48
Kritik zmizel...

„Takový odsouzený neexistuje.“ Vězněný Putinův kritik zmizel

seznamzpravy.cz/.../...
______________
Jen se divím, že se tam vracel. Režim, který napadne cizí zemi a rozpoutá válku, nechá klidně zmizet stovky lidí, ne jen jednoho... Beztrestně a bez povšimnutí ho zlikvidují - a nic se jim nestane. Stojí mu to za to ??

V cizině mohl udělat víc.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-15 11:42
Babiš by neměl zastávat důležitou funkci. Komunismus nasál s mateřským mlékem, říká slovenský archivář

www.forum24.cz/.../
______________

Má hlubokou pravdu, pan archivář... Škoda, že to neví víc lidí. Přitom je to jasný vcelku na první pohled.

A je smutnou skutečností, že taková zrůda může ještě dnes nejen zasahovat do politiky, ale přímo ji řídit.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-15 11:43
Ústavní soudce Jirsa o údajné podjatosti: S Palkem jsem se rozešel, dnes je situace jiná

ceska-justice.cz/.../...
_________________

Situace je jiná ?? Tak půjčil si ten milion a půl, nebo ne ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-15 18:30
Videorekordéry i smrt Brežněva. Babiš měl udávat Rakušany a podávat hlášení o spolupracovnících

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-16 13:47
Nevolte nýmandy ... Nikam to nedotáhnou, nic neumí a při první příležitosti se ještě pohádají.

Co předvedlo tzv. Hnutí STAN, dává jedině tušit, jací ubožáci převážně ve starostenských funkcích sedí...

Servilní, zbabělí hlupáci.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-16 17:38

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.