Johnson padl : Chybí mi srovnání

Britský premiér Johnson resignoval na svůj post - poté, co na protest proti jeho chování a skandálům odešla z vlády většina ministrů, jež sám jmenoval. 

 Jeden dokonce jen po dvou dnech. 

 A naši reportéři to jen suše oznámí - tedy to, že resignoval, za těchto okolností - aniž bych k tomu slyšel jediný komentář, jediné slovo údivu - ne-li obdivu. 

Ne snad k jeho skandálům, ale hlavně k laťce morálky, kterou nastavila tamní konzervativní strana. Je totiž jasné, že pokud šéfa opouští celý jeho tým, něco vážného se děje - protože to se běžně neděje. 

Ale - hlavně : Dokážete si představit něco podobného u nás ?? 

U nás vládnul estébácký zmetek a mafián celých 8 let - a nejen že se nic nedělo, natož aby někdo resignoval - jenom kvůli tomu, že to je zmetek a že s ním ve vládě nebude - ale hlavně : Všichni, i ti, co ho předtím kritizovali, se do vlády přímo cpali, jen se zmínil o jejich jménu - a jeho minulost, ale i současnost - jim vůbec nevadila. Estébák sem, estébák tam - řeč se mluví a voda teče - že ?? Hlavně, že oni budou u lizu - aspoň na čas. Sebemenší čásek !! Sebemenší čásek, kdy budou vidět, budou zviditelněni, kdy je budou muset ostatní poslouchat, kdy prostě - budou NĚKDO. A třeba i s čertem.

Jako jasný příklad : Krom Adama Vojtěcha, na kterém byste mohli dříví štípat, především Blatný, který se vysmál sám sobě a svým rádoby morálním odsudkům, jako že nechce trestně stíhaného premiéra, naletivšíc ve slabé chvilce milionovým naivům, aby se pak jenom samou ochotou přetrhnul, když mu trestně stíhaný premiér jednou zavolal... 

Ano, sežral by vlastní hovno, jen aby byl pár měsíců ve vládě. Jakékoliv a s kýmkoliv...  

A to už bylo přitom za situace, kdy se BAbiš, při řešení pandémie, stačil natolik úspěšně předvést, že i nemalá část jeho voličů začala zjevně přemýšlet o tom, jestli nesáhli náhodou vedle - když nejen že padly vize jeho národního zachránce jako "úspěšného podnikatele", ale i gloriola "úspěšného manažera", z níž zbyla jen pachuť totálního zmatkaře a bezcílného, zbabělého chaota. 

 

Vidíte ten nebetyčný rozdíl ?? Mezi národem lokajů - a hrdým národem Albionu ?? Což konstatuji, aniž bych se považoval za anglofila, ale tohle prostě nejde přehlédnout. 

A - jak to, že to přehlíží všechna česká média, kde o tom nikde nepadne jediné slovo, ač se toto srovnání přímo nabízí, ba vnucuje ?? 

Proto, že by dotyčný redaktor - třeba již zítra nemusel být redaktorem ?? Že by ho jiná malá a servilní dušička, v předtuše, že by se to mohlo někomu mocnému nelíbit, raději předem a jaksi á priori deklasovala a vyhodila z redakce ?? 

Máme jiné srovnání : Úřednici, přímo na úřadu vlády, co kradla a podváděla. Ve velkém. A to ne jednou, ale celých 5 let !! Než to někomu začalo vadit, než si toho někdo všimnul. 

Nutně se musíte ptát : Co je to za organizaci, kde někdo může 5 let krást, vystavovat falešné faktury a nechat si je proplácet - a nikomu to nevadí, nikdo si toho ani nevšimne ?? 

Co má asi za kontrolní systémy, jaké kvality - hlavně ty mravní - museli uchazeči o práci předestřít, jakými referencemi se asi honosili - když je TOHLE MOŽNÉ ?? 

Jak vidět, máme s Brity málo společného - ale : Můžeme se vzájemně inspirovat... 

My můžeme žasnout nad tím, co premiérovi neprojde a za jakých okolností je donucen odejít z vlády - oni mohou rovněž jen tiše žasnout : Nad tím, co je přímo na Úřadu vlády možné, kdo a jak ho asi vede, co za lidi si tam k sobě vybírá - a jaké to všechno má kontrolní mechanismy. 

Nejlepším kontrolním mechanismem je totiž - sebekontrola. Sebekontrola morálkou. Jestli bych se za to někdy nemusel stydět. 

Pokud tahle sebekontrola chybí - jako že u bývalého estébáka o ní nemůže být řeči - pak se můžete nadít čehokoliv. Přičemž tzv. "kontrolní mechanismy" odhalí vždy jen špičku ledovce, a to ještě s křížkem po funusu. 

Pokud někdo hledá argumenty pro českou malost, nechť se podívá na rekonstrukce Babišovy vlády a ministry, co do ní postupně přicházeli a odcházeli. 

Jak se říká : Sežrali by vlastní hovno - jen aby se tam mohli aspoň pár týdnů ohřát... A na tom byla také celá Burešova politika postavena. 

Pokud se Bureš ocitnul v Británii, nemohl by se v politickém životě prostě objevit. Tečka. Kdyby se o to pokusil (což by ho nejspíš ani nenapadlo), skončil by po prvním měsíci - v totální izolaci - a doslova na smetišti. 

Takový je rozdíl - mezi dlouhodobě civilizovaným národem - a tím, který své civilizační místo teprve hledá... 

 

 

 

 

______________________

______________________

 

 

 Boris Johnson končí: „Opouštím nejlepší práci na světě“ - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Allan 2022-07-10 13:51
Podle primárních informací to vypadá, že k rezignaci nakonec přinutila Johnsona jeho vlastní strana pod tíhou neúnosných skandalů. On sám by dobrovolně neodstoupil a držel se té "nejlepší práce na světě" jak klíště. Strana si zvolí nového představitele a poslanec Johnson může zasednout na místo řadového poslance.
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-07-10 15:00
Jistě, on sám ty skandály asi ani nevnímal, jinak by je ani nedělal. Ale vnímali je ostatní - a donutili ho jít pryč. To jsem u nás ještě neviděl - že by někdo kvůli skandálům odešel, natož předseda vlády, natož aby resignovali skoro všichni jeho ministři, že s ním nechtějí ve vládě být.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.