Výběr soudkyň

má k transparentnosti ještě hodně daleko. 

Zúčastnil jsem se ho dnes na KS v Praze, mám k němu četné připomínky - nejzásadnější asi tu, že o opatrovnictví tam nepadlo ani slovo. 

Komise, složená z pěti členů, se zajímala o civilní spory, a to i s mezinárodním prvkem, o trestní právo, dále zákon o soudech a soudcích a o obchodní právo (třeba kdy se vystavuje platební rozkaz a kdy se naopak vystavit nemůže), na každý z těchto oborů tam seděla jedna konkrétní osoba - jen ohledně opatrovnictví - doslova NIC  a NIKDO. 

Když jsem se - po skončení dopolední části a vyhlášení přestávky - otázal komise, kdy se konečně dočkám alespoň jediné otázečky stran opatrovnictví a také, kdo z nich má opatrovnictví v kompetenci - odpovědí mi byly překvapené pohledy, nebo pohledy do stolu, případně někam jinam - a to s jedinou výjimkou - Ivany Švehlové, bývalé předsedkyně soudu, kterou tahle prostá otázečka rozlítila natolik, že vyskočila a neváhala udělat přednášku o tom, že oni tam nejsou od toho, aby odpovídali na moje otázky, a už vůbec ne po vyhlášení přestávky (kdy asi jindy, když jindy hovořili se zkoušenou kandidátkou ...) a že opatrovnictví prý adepti prokazovali jinde a jinak (zajímalo by mě, kdy a jak, protože kvůli tomu jsem tam byl...). 

Výluvné pohledy členů komise do stolu na otázku, kdo z nich má na starosti opatrovnictví, ostatně hovoří samy za sebe. 

Neumí a neví o tom nikdo nic - přesně, jak jsme předpokládali. Náš dojem z praxe byl a je reálný, nikoliv mylný, podložený stovkami kauz, na jejichž odbornosti vyřízení se po celá desetiletí nic nemění - a zjevně to tak zůstane i na příštích 40 let... Nejmíň. 

 

Ostatně, zaostalost, ba zabedněnost českých soudců dosti obsáhle popisuje i jiný zdroj - advokátka Lucie Hrdá, která prý školí soudce... 

Nevím tedy, proč je nemůžeme školit my, protože oproti Lucii Hrdé máme zhruba o 15 let delší praxi a mnohem více zkušeností. 

Doporučil jsem komisi, ať vybrané kandidátky rozhodně nenechává soudit opatrovnictví, protože o něm přijímací pohovory vůbec nebyly - a slíbil jsem, že se vrátím. Podívat se, zda jindy budu mít více štěstí - a nastane ten vzácný okamžik, o kterém dnes mluvili členové výběrové komise. 

Mimochodem, řekl bych, že naprostá většina otázek či modelových situací, kladených adeptkám (na odpoledne tam čekalo i pár kluků...) byla poměrně jednoduchá a správně by ji odpověděl každý, kdo pravidelně chodí na soudy, i bez hlubšího studia. 

Potěšilo mě, že - dost možná po zkušenostech s námi - jeden z členů komise zařadil i otázku, co by jako soudkyně dělala, kdyby přišel účastník řízení a oznámil, že si bude pořizovat nahrávku - zvukový záznam. Obě adeptky, které jsem viděl, odpověděly správně - že nic, že by to jen vzaly na vědomí. 

Jak ale dobře víme z nedávné minulosti, ještě nedávno to tak samozřejmé nebylo a spousta soudců si klidně myslela, že to může zakázat - na což my jsme většinou nereagovali, a nahrávali dál, přesně v duchu zákona... 

A teď už, co píše o znalostech opatrovnictví osoba, která s tím má rovněž vlastní četné zkušenosti - advokátka Lucie Hrdá. 

Popis přednastavenosti soudů - a tedy naprosté nevzdělanosti a laickosti soudců - bychom patrně popsali úplně stejně. 

_____________________

 

“Proč jste jí facku nevrátil?” Filip zažil domácí násilí, soudy mu nechtěly uvěřit - Žena.cz - magazín pro ženy (aktualne.cz)

 

 

_______________________

_______________________

 

Nové soudkyně : Vřelá pozvánka z KS (k213.cz)

 

___________________________

___________________________

 

 

___________

 

 

 

 

 

____________________________

____________________________

 

 Justici má posílit 35 nových soudců, mezi kandidáty je i policista

 
_____________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-23 17:16
Tohle ji - kupodivu - zajímá.

Že soudkyně nic z oboru, jenž budou mít na krku jako první, neumí, ne.
_____________

Zmocněnkyně chce příští rok navrhnout vládě projednání Istanbulské úmluvy

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-23 17:17
Skenovat spisy za účelem skartace? Absurdní, komentují nový požadavek soudci

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-24 16:01
Dřív mi doroste ruka, než se dočkám spravedlnosti.‘ Stát při vyřizování podpory nedodržuje vlastní lhůty

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-24 16:04
V Kolumbii suspendovali soudkyni. Při videokonferenci ležela polonahá v posteli a kouřila

ceska-justice.cz/.../...
___________________

To je veget, co ??
U nás k tomu nemáme daleko...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-24 16:08
Justici má posílit 35 nových soudců, mezi kandidáty je i policista

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-25 10:50
K čemu je ODS dobrá a co jí jedině jde...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-11-25 10:54
Co to ctu za protijusticni a protiurednicke clanky o pohlavni diskriminaci ... to prece do mainstreamu nepatri

"Vůbec nevím, jestli mluvit o tom, co jsem u českých institucí zažíval, protože to může spoustu mužů odradit jít s podobným příběhem ven. Je ale důležité, aby se český systém změnil. Chci, aby si odborníci uvědomili, že není v pořádku, když muž někam přijde a automaticky je 'ten špatný'."

"V rámci trestního řízení začala Filipův případ vyšetřovat policie a Filipa prověřovali soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie. "Byl to další traumatizující zážitek," vzpomíná otec dvou dětí."

"Je důležité, aby nedocházelo během soudů k druhotné újmě, kterou způsobuje nedostatek empatie a také skutečnost, že všichni automaticky podezřívají vás."

zena.aktualne.cz/…man


Jeje, muž heterosexuál ve středních letech - a dosáhnul před soudy a úřady, že mu někdo uvěřil ... a neskončil ve vězení s nálepkou devianta za neplacení statisícového výživného na děti, které nesmí ani vidět... to musí bejt nějaká smyšlená pohádka .... co se týče ale těch postřehů ohledně toho hnusného přístupu všech institucí k bílému heterosexuálnímu muži ve středních letech, tak to jsou samozřejmě informace zcela přesné ... na základě dojmologie "znalců" naprosto pavědeckého oboru psychiatrie, dále rozhodovat o tom jak co nebo ono bylo ... to může vymyslet jenom justičním úchyl, co se ukájí soukromím druhých, a sám by měl podstoupit důkladné psychiatrické a sexuologické vyšetření každý půlrok, než oblékne uniformu, nebo talár ... říkám to stále ... u spousty technických oborů, soukromého sektoru, je neustále zpřísňován nárok na pravidelnou kontrolu zdravotního stavu, včetně psychiatrického, u dojmologie, jakou je justice, a úředničina obecně, tak se nekontroluje nic ...ačkoliv je to naprosto klíčové kritérium ....

Nedávno jsem poslal stížnost ohledně neoprávněného vyřazení z UP a následné neoprávněné exekuce ze strany pojišťovny během těžkého kovidu, k tomu zničené zdraví a obtěžující onemocnění 24 hodin denně jako důsledek nezákonného stíhání a následného nezákonného správního řízení, kdy si úředník prostě rozhodl ignorovat podaný odpor, u řízení které zahájil za úspěšnou obhajobu v nezákonném trestním řízení trvajícím 5 let, a celnice vydírala moje příbuzné za pomocí lží o nezákonnou pokutu, .. na křečkovi podřízené úřednice, které nic neudělali a klidně ignorovali i právní názor ministerstva, kdy tedy nikdo nic neřeší ani majetek mě justiční mafiánci nevrátili ani po 2 letech od konce jejich hlavního řádění a lhaní, žádné náklady řízení ani odškodnění jsem nedostal ani se soud doposud neobtěžoval jakkoliv začít projednávat podanou žalobu o náhrady škody, s tím, že jsem mu v závěru na rovinu napsal, že rozhodně neočekávám po těch letech nečinnosti a ubohých urážek ze strany úřadu ombudsmana jakoukoliv pomoc, od jeho úřednic a úřadu ... co myslíte ... jako s pánem v příběhu ... křeček si celou řadu podnětů převyprávěl, jako každej prolhaný judr, na konci napsal, co jsem mu ale sdělil už ve stížnosti, že nepomůže s ničím, ... tím lhaním, si jenom dělal alibi, že jako si za to, že s ničím celé roky nepomohl jeho úřad vlastně můžu sám ... očekávám, že by mě mohli za to, že jsem vlastně já "přesvědčoval úřady o svém právním názoru", mohli opět nezákonně zažalovat a stíhat ... takhle přesvědčit úředníky, jak jsem tak z toho zvratku křečkova pochopil, a justiční mafiány k tomu, aby mě nezákonně zcela zničili život, aniž by to tyhle úřední osoby kdy chtěli udělat, no to si zaslouží potrestání nemyslíte? Paní z ministerstva, která napsala stejný právní názor jako já na jeden jasný paragraf, ta má jistě z mého přesvědčování dodnes trauma, a to vyjádření ministerstva na tuto věc, jistě psala pod mým nátlakem ...tedy podle našeho slavného ombudsmana křečka ... (dozajista by křečkovi holky, a ostaní úřady a soudy a justiční mafiánci postupovali naprosto shodně, kdybych byl ženou ....už to vidím, jako by to byla pravda ...)

LS

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.