Nýmandi.

Marta Kubišová, opilá slávou svých 80. narozenin, se údajně nedávno vyslovila v tom smyslu, že kdo neobdivuje Václava Havla, je nýmand. 

Jeden nýmand má zítra výročí. Karel Kryl. 

Na rozdíl od Václava Havla, Karel Kryl nikdy neuhnul ze své celoživotní cesty, natož aby ji - jako Václav Havel - zradil. Chtěl zatočit s komunisty, jako to ostatně chtěl po celý život - a proto se stal nepohodlným - a Havlova klika nevěděla, co s ním. Nehodil se do krámu. Zásadovost a nekompromisní antikomunismus, který chtěl uplatňovat v každodenní politice, nešel v žádném případě do souladu s mafiánským kapitalismem předáků z prognosťáku, jinak též Brežněvovy páté kolony. 

Zásadovost se nehodila, Kryl se nehodil. Proto pro něj nebylo místa. 

Kdyby nebyl včas umřel, dost možná by se byl dočkal pronásledování ze strany oživlých komančů stejně, jako Vladimír Hučín. Možná to tušil, proto radši umřel. Anebo - jak lékaři potvrdili - smrti se nebránil. Nechtěl žít. 

Dívat se na to, jak zase vládnou bývalí komunisti, jenom v jiných kabátech. Pořád ti samí. Za každého režimu nahoře. 

Osud tomu chtěl, že s Karlem Krylem je spojeno i výročí našeho sdružení. Jsme jen 10 let od sebe, na den přesně. 

Zítra bude mít jeden z našich kolegů vzpomínkovou akci u hrobu Karla Kryla v Břevnově, prý po většinu dne, od rána. Není to sice akce našeho sdružení, ale zájemcům přesto doporučuji se tam jít podívat. Zejména pokud to nemají daleko. 

Napadá mě, že také bratři Mašínové se velmi nelichotivě vyjadřovali jak o Václavu Havlovi, tak především o režimu, který tady pomáhal zavést - a který je nadále měl za zločince, místo za hrdiny.

Taky jistě nýmandi. 

Ostatně zpěvačka, jejíž hrdinství končí u telefonátu na úřad, to přeci musí vědět nejlíp. 

Říká se - kdo o čem mluví, toho se to hlavně týká. Pro obdivovatele Václava Havla to pak platí beze zbytku. Nic jiného než parta vcelku zbabělých známých, evidentních nýmandů, rozdali si funkce a prebendy mezi sebe - a tím pro ně revoluce skončila. Hlavně, že si nezapomněli všude postavit pomníky. 

Karel Kryl by ho měl správně mít v každém českém městě. A to i přesto, že nemohl udělat to, co udělat chtěl - a měl. 

Dodneska to chybí. Stejně, jako chybí on. 

_______________________

_______________________

 

1. mučedník 4. odboje

 

Karel Kryl – první mučedník 4. odboje! (zvedavec.news) 

 

Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou. Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou... Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem... Demokracie dozrává do žaludečních vředů. Bez poctivosti bez práva – a hlavně bez ohledů... Ve všeobecné servilitě sní novináři o korytě a okusují pero, jiní už hrabou – rovní strace vědouce – vzhledem na lustrace – že pod lustrem je šero. Nechceš být Malý Černý vzadu? Věz: na ministra bez úřadu lze dotáhnout to hbitě, jen třeba vědět, že je hlavní smlčet, že imperativ mravní umírá na úbytě. Prý není doba na legraci. Nuž – mnohý zvolil emigraci než by se doma plazil. Žít zase bez svobody slova? Toť důvod zažádat si znova o politický azyl...

 

 

„...Otírají si o mne hubu. Elévové i novináři, příležitostné psačky plačky, zklamaní sameťáci, nadšení svazáci... Nechci se vnucovat a nastavovat zrcadlo, o které nikdo nestojí. ...Přesvědčil jsem se, že dokážu jen velmi málo změnit... Mám pocit, že kdybych zůstal v této zemi, tak se zničím... Vyčerpal jsem se – křikem, zlostným povykováním, spory s lidmi, kteří mi za to nestáli. ...zjistil jsem, že jediným výsledkem mého křiku v posledních třech letech je zlomené zdraví...“

_____________________________

_____________________________

 Timur a jeho parta : 

 

Karel Kryl Timur a jeho parta 1990 - YouTube

 

www.youtube.com/watch?v=C6pRv46JNRc

 

 

_____________________________

_____________________________

Zjevně i dál chybí mnohým

 

Mluv znovu k lidu, chybíš nám... - Blog iDNES.cz

 

_______________________________

_______________________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-02 21:02
Trochu jsme si popovídali... S rozhlasem.

O tom, zda stojí za to se chlubit Remkem, nebo ne...
_____________

Údiv
Dobrý večer,

z Vašeho Kalendáře jsem slyšel - u večeře - posledních 5 minut, ale i to mi stačilo k nemalému údivu. Nad tím, co vzpomínáte.
Let normalizačního komunisty Vladimíra Remka na ruské raketě do vesmíru...
Náhodou si tuhle akci dobře pamatuji, měl jsem ji za propagandistický humbuk už tehdy, když ji spustili. A jsem si jist, že právem - protože čas jenom ukázal, že to nic jiného než propagandistické plácnutí do vody nebylo. Bez jakéhokoliv positivního dopadu kamkoliv.
Chápal jsem to jako ruskou metodu cukru a biče, kdy po poraženém obrodném procesu chtěli nabídnout také tu lepší tvář, navíc je to nic nestálo - jestli tam poletí Rus nebo poruštělý Čech, je jim přece jedno a stojí to stejně.
Mohl bych vědět, k čemu positivnímu to našemu národu pomohlo nebo přispělo ??
Stali jsme se snad vesmírnou velmocí s vlastním kosmickým programem ?
Začali jsme konstruovat vlastní - a o hodně lepší - rakety ?
Nebo snad Remek ve vesmíru vyzkoumal něco, co by se dalo rozumně po návratu použít tady na zemi, třeba v zemědělství, nebo kdekoliv jinde ??
Z hlediska národní historie to byla naprosto bezcenná propagandistická akce, plácnutí prknem do vody, to už byste mohli vzpomínat jako zvláštní událost uvedení filmu Májové hvězdy do kin, nebo něco podobného.

Že to zdůrazňovala a oslavovala komunistická propaganda, je pochopitelné - že to slavíte a připomínáte vy, mi přijde jako nedostatek citu pro věc, navíc s historickým odstupem, který již jistý druh moudrosti umožňuje.

Kdybyste radši připomněli Anežku českou, která má dnes taky výročí, a v tomto národě zanechala podivuhodnou a nesmazatelnou stopu, udělali byste mnohem líp.

S pozdravem

Ing. Jiří Fiala
_______

Vážený pane Fialo,


v pořadu, o kterém píšete, jsme nic neoslavovali, ale pouze připomněli, včetně všech Vámi zmíněných souvislostí, let československého občana do vesmíru.


Jakkoliv se s Vámi shodnu, že šlo především o propagandistický tah L. I. Brežněva, nelze snad diskutovat o tom, zda byl pan Remek občanem teprve třetího státu světa, který letěl do kosmu, nebo nebyl.


Nemám pocit, že bychom v pořadu kohokoliv oslavovali či adorovali, to je nám opravdu vzdálené. Ale podívat se na to Vašima očima asi nedokážu. A tak se jen zeptám - připomínka Emila Zátopka, který jako socialistický voják angažovaně besedoval s mládeží i dělníky v továrně, by byla pro Vás také nepřijatelná? Nebo třeba příběh Milana Kundery, který sice napsal oslavné verše na Julia Fučíka, ale kterého i tak uznává celý svět?


Prosím, hodnoťte tento jednotlivý díl pořadu Příběhy z kalendáře objektivně, jako jeden z řady zajímavých příběhů, které do naší historie patří. Právě tak byl totiž zamýšlen.


A pokud Vám v naší nabídce chybí pořad o Anežce, doporučuji jeho zpětný poslech na odkazu, který připojuji:


mujrozhlas.cz/.../...

S pozdravem a přáním všeho dobrého


Jan Kovařík, moderátor

_______

No, pane redaktore, k tomu bych jen poznamenal, že jak Emil Zátopek, tak i Milan Kundera udělali něco víc než jen to, o čem se zmiňujete a co bych označil za naivitu mládí - a právě díky tomu "něco víc" jsou dnes slavní a stojí kdykoliv za zmínku. Kdekoliv.
Na rozdíl od Vladimíra Remka, který už se zcela jistě na žádnou naivitu - koncem 70. let - vymlouvat nemohl a nic jiného, zač by ho stálo připomínat, neudělal, nebo mi o tom není nic známo.
To, že někdo vyletěl jako občan třetí země do vesmíru (a nic tím nikomu nepřinesl), v době, kdy se tam létalo už docela běžně z obou tehdy hlavních stran, mi opravdu nepřijde ani jako zásluha, ani ničím zajímavé, natož důležité. A zvláště za okolností, kdy k tomu došlo. De facto jen jako symbol utužení područí pod Sovětským svazem.

Asi jako by někdo sledoval - a připomínal - že občan té a té země si jako třetí na světě vzal penicilín.

S pozdravem

JF
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 17:23
REMEK :

Pamatuji se na tehdejší humbuk. Obyčejní lidé tehdy, co pamatuji, se chovali lhostejně. A pokud nějaká slovní reakce? "Kosmonaut náš Remek, z kosmu česky ani nemek´ "...Anebo "rychle-e-mluvící-e-kosmonaut."
České svaté připomíná i polská televize "TRWAM"..., ta vysílá denně kraťoučké připomínky "svatý na každý den". Nakonec náš sv. Vojtěch je také i sv. patronem Polska.

Freeeurope
_____________
Přesně odpovídá i mým zkušenostem.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 19:14
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 10:03
Výjimečný zájem Blažka o kauzu s městskými byty v Brně. Proč ho to tak zajímá ? Cítí se ohrožen ?

Za Donem Pablem přece nic není, že ? Jak nás ujišťoval pan premiér...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 17:22
Když si to přečtete, tak zjistíte, že Brnu vládne jedna mafiánská banda - Blažkova advokátní kancelář. Včetně primátorky Vaňkové, všichni pocházejí z tohoto zmijího hnízda.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 20:05
policejní přesčasy


Jenže policajti na mě začali řvát, že na to mám jen patnáct minut. Odpověděl jsem, že chci, aby se mramor nepoškodil a nebylo možné ho za tak krátkou dobu vymazat.

Jiný policajt někam zavolal a pak oznámil svým sedmi kolegům, že by to mohli účtovat jako přesčas.


blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 20:07
Tahle země levné práce není pro starý

neviditelnypes.lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 20:09
Webové stránky MPSV uveřejňují dopisy důchodců, kteří politikům děkují za snížení penzí, březen 2023

blisty.cz/.../...

_________________

To mi něco připomíná... Jak jedna soudkyně před soudem, coby svědkyně, tvrdila, že dostává od odsouzených dopisy, kde jí děkují za spravedlivý rozsudek...
Tak jsem chtěl, ať aspoň jeden ukáže.
Prý ho už nemůže najít...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 20:10
Pokud chceme mít zdravou populaci schopnou pracovat do 68 let, je nutné snížit nerovnosti ve zdraví

a2larm.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-03 20:10
Soud k Bečvě pokračoval výpověďmi svědků. Rybáři drtili verzi obžaloby

denikreferendum.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-04 19:14
Nakradl stamiliony :

seznamzpravy.cz/.../...

_______________

Něco mi to připomíná. Jednu pohádku z Rumcajse. Jak kradl ve velkém pan správce, než se knížepán vrátil. A když se vrátil, tak ho vypráskali, majetek mu pobrali - a vyhnali ho z knížectví.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 11:16
Sebral syna a ujel :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 11:18
Pohádka o království bez paměti :

www.youtube.com/watch?v=v_tBeEMP9Bg
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 11:19
Ministerstvo chystá žaloby kvůli podvodům s dávkami

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 11:20
Za smrt muže mohou policisté a záchranáři, tvrdí rodina. Štrasburk stížnost pozůstalých odmítl jako nepřípustnou

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-05 13:33
Nepište na zdi nic demokratického, v Praze se to nesmí :

blisty.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.