Ušetříme.cz

S lehkým, tragi-komickým úsměvem, lze sledovat snahy vlády ušetřit ve státním rozpočtu. Obvykle, bohužel, na zcela nepravých místech.

Problém děr ve státním rozpočtu se naposledy viditelně scvrkl na snížení valorizace penzí. Vláda se přiznala, že se vyhnula řádnému legislativnímu procesu jenom proto, aby prý v presidentských volbách nepředhazovala Babišovi laciné sousto pro jeho kampaň. 

Obávám se, že dosáhla opačného výsledku : Populistům nahrála tak, jako málokdy - a ti dostali výjimečnou šanci se před kamerami rvát v parlamentu o řečnický pultík, prý v zájmu všech důchodců, o kterých dobře ví, že tvoří velmi podstatnou - a ukázněnou - voličskou základnu. 

Domnívám se, že tímto přiznáním vláda ztrácí kredit i u těch, u kterých snad nějaký zpočátku měla. Důležitých a legitimních cílů totiž nelze dosáhnout pokoutnými nebo zcela nezákonným prostředky, to je vždycky cesta do pekel. 

Heslo "Účel světí prostředky", který - prý - u nás kdysi zavedli jezuité - a pak s nadšením převzala každá totalita, která se tu kdy objevila - prostě neplatí a obrátí se vždy proti těm, kteří takto jednali. 

Ušlechtilých cílů prostě nelze dosáhnout bídnými a nešlechetnými prostředky, natož nezákonnými, natož podvodem. 

A tohle - toto přiznání vlády - částečný podvod na voličích zjevně byl. Současně tím vláda říká, že všechny důchodce má za debily, kterým nelze uvolňovat informace jen tak, protože by pak všichni volili Babiše. Jinými slovy - že bez laskavé cenzury dění ze strany vlády by všichni důchodci volili Babiše, protože to jsou primitivní nezodpovědná paka, myslící jenom na sebe. 

Myslím si, že už jenom za toto krásné ocenění se budou voliči vládě revanšovat, a to nikoliv tím, že by volili Babiše (resp. ti, co ho volit chtějí, ho budou volit stejně, bez ohledu na péči vlády o to, kterou informaci jim kdy uvolní), ale tím, že pokud vláda má o nich takové krásné a vysoké mínění, jako o partě poloprávných debilů, budou mít oni stejně vysoké mínění o ní. A to především ti zodpovědnější, kteří by Bureše nikdy nevolili. 

Snížení valorizace penzí je sice správným krokem, bohužel špatně provedeným, špatně načasovaným a hlavně - vytrženým z kontextu a ojedinělým. 

Úplně jinak by stejná akce vyzněla, kdyby jí předcházelo zmrazení platů politiků či soudců a dalších státních zaměstnanců - a ne aby byli důchodci těmi prvními, kdo má cosi položit na oltář vlasti, byť bych tuto oběť považoval za správnou a vlastně dávno žádoucí. 

To, že jim důchody zvýší míň, znamená, že jim je ale pořád zvýší - a chtít je zvýšit o celou inflaci zase znamená se té inflace nikdy nezbavit a roztáčet ji pořád dokola. 

Mimochodem, zde vláda naráží na svůj druhý slabý bod, svou druhou Achillovu patu - a sice inflaci samu. 

Sama vláda říká, že změna systému valorizace důchodů by nebyla potřeba, kdyby inflace takto nebujela. A - proč tak nadále bují, když máme prý pravicovou vládu, která se zavázala snížit inflaci na přijatelná 2% ?? Ale i kdyby 5%. 

Ale ne 15, nebo 20%. Jak právě zde můžeme snadno vidět, právě neléčená inflace je tím hlavním středobodem a příčinou všeho zla, okolo kterého se všechno ostatní točí a odvozuje. 

Změna systému valorizace penzí by také vyzněla úplně jinak, pokud by jí předcházela jiná - rozumná a důležitá - úsporná opatření, a to především tam, kde snadno uspořit lze. 

Nemám sice k dispozici makroekonomické propočty, kolik by co dělalo v konečném výsledku, ale je mi velmi dobře jasné, že především v justici a policii lze ušetřit desítky miliard bez toho, že by se snížila jejich efektivita, ba spíše naopak. 

Jenže - to bychom nesměli mít jenom udržovací vládu, ale vládu, která se nebojí ohniště pořádně rozhrábnout. 

Vláda zkonstatuje, že máme příliš vysoký počet vězňů - a nic dál. Proč ho máme, jakých vězňů, co by se s tím dalo udělat - o tom nic. 

Že by vláda navrhla zrušit nejčastěji používaný § 196, jinde neexistující, o tom opět ani slovo. Typicky komunistický paragraf, na kterém ovšem staví všechny státní orgány, policií počínaje a úřady práce konče. Kolik by to hodilo, kdyby se třetina všech vězňů, sedících podle tohoto paragrafu propustila - nikde ani slovo. A ani se to nenavrhne, ani se to nezkusí. 

O platech soudců ani nemluvě, ty patří na půlku, zejména při vědomí toho, co naprostá většina z nich odvádí, co umí a jací to jsou lidé po mravní a morální stránce, ne jen po té odborné, i když i v té lze snadno a s úspěchem zapátrat po velkých rezervách. 

Nevím, kolik by to hodilo, kdyby se počet soudců snížil na polovinu a jejich platy rovněž - ale jako signál do společnosti, o tom, že šetření se myslí vážně a že to bude bolet i někoho jiného než jen důchodce - by to byl naprosto unikátní a nebývalé síly. 

Ostatní by se pak na úspory, po nich žádané, dívali úplně jinak. 

Pokud jde o policii, tam se nedomnívám, že by se platy měly výrazně snižovat, spíše diferencovat podle skutečných výsledků práce - ale zcela jistě by se mohl výrazně zredukovat jejich počet, a ne že je jich pořád málo, když ti stávající často nedělají nic nebo nesmysly - a nikdo to nekontroluje a nikomu to nevadí. 

Opět nevím, kolik by to hodilo celkem, něco ale jistě - a opět, jako signál do společnosti - naprosto unikátně silný. 

To, co vláda stran úspor zatím předvedla, nelze označit jinak než jako směšné pokusy zjevného diletanta, který na jedné straně ušetří dvacku, na druhé, ve stejné souvislosti, vyhodí stovku - a ještě všechny pořádně naštve. 

Typický příklad : Příspěvky na stavební spoření. Z hlediska státu - skoro nula, Z hlediska občanů - nejen důvod k pořádnému naštvání, ale také důvod k zamyšlení, na čem vláda šetří a co oželí. Snahu občanů vybudovat si vlastní bydlení ?? O to vláda nestojí ?? 

A vůbec nejlepší vtip jsem si přečetl včera : Že prý by se mohly zrušit některé svátky, aby jich nebylo tolik - že by se pak jako napracovalo víc. 

No - a proč je třeba nezrušit všechny ? A zavést znovu - jak tomu bylo do roku 1968 - pracovní soboty ?? Aby aspoň bylo jasně vidět, kam jsme to s tzv. mafiánským kapitalismem dotáhli ?? 

Ale když už někdo přišel s tímhle geniálním nápadem - revizí svátků - pár poznámek bych k tomu měl. 

Především - Štědrý den. To je totiž ryze účelový den volna, jenom proto, aby byl klid k úklidu a ke štědrovečerní večeři. Jinak tento svátek nemá sebemenší oporu ani v církevním výkladu, ani v tradicích, ani nikde jinde. Štědrý den prostě byl a je obyčejným pracovním dnem, vždycky tomu tak bylo - a svátečním se stal jenom proto, že svátku předchází a ze starých časů jsme zdědili zvyk, že svátky se slaví večer předem, spojeno s tím, že den - podle starých Římanů, ale i Čechů - končíval se západem slunce, a s nocí už začínal den nový. Viz typicky sv. Mikuláš. Také chodí 5. večer, ač svátek má den následující. 

Štědrý den jako svátek je tedy svátek jednak ryze nový a jednak zcela bez opodstatnění. Svátek to je leda uklízení a vaření, pokud to někdo nestihnul předtím. Ale jinak na něm opravdu nic svátečního není, a to ani v křesťanské církvi ne. 

Stejně tak bych rozhodně navrhnul - spolu s mnoha ostatními - zrušit 17. listopad, už vzhledem k výsledkům, jaké přinesl. Výměna jedné garnitury za jinou, stejně špatnou, v mnohém ještě horší. 

17. listopad býval dříve výhradně studentským svátkem, nechť je jím i nadále - a v kalendáři - památným dnem. A to hlavně s ohledem na 17. listopad 1939.  Bez dne volna. Které - ve studeném listopadu - stejně většina, pokud neodjela na chalupy - používala jenom k tomu, aby se serval kde kdo s kde kým, nejčastěji o to, co je demokracie a co ne. 

Jestli to pomůže naší diletantsko-prýpravicové vládě, položme na oltář vlasti tyhle dva dny. 

Dalo by se samozřejmě uvažovat i o 1. máji, jenž své opodstatnění rovněž zcela ztratil a kterého zneužívaly zejména obě předchozí totality - ale tam platí to, co o 1. lednu. 

Totiž že většina je po předchozí čarodějné noci natolik nestřízlivá, že by si stejně musela vzít volno... 

A naší vládě - zatleskejme. 

Když už selhává ekonomicky i společensky - jako bavič je fakt dobrá. Podobné srandy jsme si dávno neužili... 

_____________________

_____________________

 

 Spor o zrušení státního svátku pokračuje. Který je nejméně významný? A který byste zrušili vy? - Seznam Médium

 

________________________

________________________

 

 

 

________________________

________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 12:07
Pavel Blažek se bojí o spravedlnost, zatímco spravedlnost se bojí Pavla Blažka


a2larm.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 12:13
Žďár :

Expředseda žďárského soudu byl i přes zásah NS opět odsouzen za domácí násilí. Žalobce mluvil o „falešné soudcovské solidaritě“


ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 12:21
Co vůbec pohledává fízl ve školce? Kdo zve fízly do školky, aby tam s dětmi „besedovali“ a cpali jim do hlav ta jejich moudra?


dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 13:28
Tentokrát má Canov naprosto pravdu. Nejde o obsah, ale o zcela nepřípustné zneužití stavu legislativní nouze :

novinky.cz/.../...

Goláň akorát předvedl, co je ODS zač. Zákony dodržuje jenom tehdy, pokud se jí hodí do krámu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 13:43
Umíš číst, frajere? Ombudsman odsoudil hulvátství zaklekávajících policistů


idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-07 13:44
Pavlišovský řízek a Velký Bratr

dfens-cz.com/pavlisovsky-rizek-a-velky-bratr/
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-08 18:15
Už zas mají málo, chudáci malí...

A nejmíň mají v Mladé Boleslavi :

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-08 18:16
Máte zničená záda z práce? Odškodné dostane kvůli přísnému zákonu jen minimum postižených

tydenikhrot.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-09 19:07
Soudy se bojí přiznat chybu...
______________

To víme moc dobře.
Udělají cokoliv jen aby nemuseli i naprosto špatné rozsudky rušit...
______________

Soudy se bojí přiznat chybu, státní zástupce měl při jednání ochranku

xtv.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-09 19:07
Prigožinova matka si dupla u soudu EU kvůli sankcím a uspěla

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-09 19:08
‚Soudce si nemá pouze leštit své ego,‘ zaznělo na semináři o svobodě projevu

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-10 15:17
Klausova exporadce zpacifikovali v bytě policisté. Mohl si za to sám, rozhodl soud

zpravy.aktualne.cz/.../...
_______________

Tedy - žasnu. Aniž bych se chtěl Hasenkopfa zastávat, nutno podotknout, že se to následně může stát komukoliv.
Odkdy se "podává vysvětlení" tak, že Vám policie vpadne bez ohlášení do bytu a začne Vás "pacifikovat" ?? Řekl bych, že ve svém vlastním bytě si můžete dělat, co chcete, pokud nikoho jiného neohrožujete - tohle už mi přijde jako totální kolaps právního státu, kdy k Vám DOMŮ policie pod jakoukoliv záminkou vpadne, když "nebudete tzv. spolupracovat " - a kdo by taky "spolupracoval" s někým, kdo Vás přepadá doma - tak Vás zmlátí (rozuměj - použije "donucovací prostředky") - a následně Vás ještě nejspíš obviní z "napadení veřejného činitele". Když podáte žalobu, tak "si za to můžete sám..."

Tak tohle tady nebylo ani za komančů, to by ti policajti rychle vyletěli - a hlavně by je to ani nenapadlo...
0 # Tomáš Jadlovský 2023-03-10 19:19
Hasenkopfa jsem nijak podrobně neledoval, ale ulpěl mi v paměti jako koncipient Spoustové, který obhajoval Evu Michalákovou. Jinými slovy, úspěšně spolu těžili z veřejných sbírek na její podporu, i když museli vědět, že jí není pomoci. A dále, kdokoliv se spojí se Spoustovou, zřejmě nemá velké morální zábrany ohýbat právo podle momentální potřeby. A když teď někdo jiný ohnul právo v jeho případě, tak se zlobí. Stará známá pravda, že kdo jinému jámu kopá ..., se znovu potvrdila. Kdyby partička od Spoustové nějakému otci nechala policejně odebrat dítě, jistě by to pro něj bylo v pohodě.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-10 16:03
Urady na nic
Česko má desítky státních institucí, jejichž názvy zřejmě nejsou pro většinu Čechů ani povědomé. Řada z těchto ústavů přitom vyjde rozpočet každý rok na desítky i stovky milionů korun. Ministerstva, která reagovala na dotazy Novinek, z nich většinu brání. Premiér Petr Fiala (ODS) nicméně tvrdí, že pokud zkoumaní ukáže, že nejsou potřeba, je ve hře i jejich zrušení.
www.novinky.cz/…160


On nějaký státní úřad k něčemu je a dělá co má dělat a je nezbytný pro lidstvo a daňového poplatníka?

LS
________________

Když už jsme u těch úřadů zcela na nic - tak tady bych rozhodně uvedl Úřad pro potopení Prahy, známý též jako Úřad na ochranu osobních údajů - zbytečnější instituci jsem ještě neviděl. Takový spolek zbabělců zadarmo drahých hned tak nenajdete ani v justici.
Rozhodují zásadně jediným způsobem : Úřady - všechny - si mohou dělat, co chtějí, rozvěšovat VAše data narození, adresy, krevní skupinu, přehled nemocí, cokoliv Vás napadne - kde se jim zlíbí, běda, kdybyste pak někde vy napsali, že to jsou prasata a uvedli navíc konkrétní jména - v tu ránu se Úřad probudí, a začne "konat" - tedy pokutovat jako o závod, samozřejmě toho posledního čičmundu, když na mocné si nikdy netroufl.

Ono je to jinde samozřejmě podobné, ale ne tak okaté - tady : pěstí přímo do čumáku.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-10 20:34
Že to ale trvalo !!!


Dekriminalizace neplacení alimentů a změna sazeb za opakované krádeže? Experti navrhují jak ulevit věznicím

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 11:21
Američana propustili z vězení po 25 letech. Seděl neprávem za vraždu

novinky.cz/.../...
________________

Všímáte si, co je na tom fascinujícího ? To, že i bez zásahu vnější moci byl soud sám schopen revidovat rozsudek, a to po 25-ti letech !!
To by se u nás nestalo ani náhodou.
U nás je kolikrát naprosto jasné, že dotyčný nespáchal, zač byl odsouzen, že to ani spáchat nemohl - ale soud si dál tvrdošíjně stojí na svém, odmítá obnovit řízení - přece když jsme ho jednou odsoudili, tak to tak taky musí být...
Bez zásahu vnější moci to neotevřou ani náhodou. Jak jsme názorně viděli u Templa, kde ani mezinárodní rozsudek dlouhou dobu nebyl důvodem a justice oddalovala, co se dalo - až to nakonec stejně musela zrušit. S velkým zpožděním, a krajně nerada.
Tak tomu se říká sebereflexe.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 11:28
Švihlíková kritizuje snížení valorizací: Vláda neřeší příčinu, ale následek. A ještě blbě

cnn.iprima.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 11:38
To se podívejme : Tome Frankič nechce soudit Sováka...

zpravy.aktualne.cz/.../...
_______________________

Pro připomenutí : Foto Tome Frankiče na soudu, poté, co osvobodil Uváčikovou, bylo roznětkou ke konfliktu, který vyvolala justiční stráž tím, že odmítala pustit fotografa z budovy.
Následně se do konfliktu zapojily desítky osob.
Konflikt záhadně skončil, když justiční stráž napadla mě osobně, dalšího už ji nic nezajímalo, včetně fotografa - najednou už ho nepotřebovala ani zadržovat, ani ztotožňovat, později přiznali, že ho znají. Jakmile jsem byl zadržen já, konflikt, vyvolaný justiční stráží, která nezákonně zadržovala návštěvníky soudu v budově, zřejmě splnil svůj účel - a bez jakéhokoliv závěru skončil. Závěrem bylo, že mohli do konfliktu zatáhnout mě a obvinit z údajného napadení veřejného činitele.
Tome Frankič tento konflikt nepřímo, a možná i přímo, vyvolal, svými nezákonnými pokyny justiční stráži, aby zadržovala návštěvníky soudu a nenechala je v klidu odejít.
Pěkný kvítko.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 11:48
S jeho tatínkem jsme byli kolegové.‘ Soudce Frankič odstoupil ze Sovákovy kauzy kvůli možné podjatosti

irozhlas.cz/.../...

__________

Jeho tatínek, jinak též předseda soudu na Praze 5, proslul tím, že měl přímo v kanceláři kruhy (z tělocvičny) - což je, podle MSp, zcela v pořádku - že na pracovišti vhodně relaxuje.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 15:17
Konflikt vyprovokoval příslušník justiční stráže bez označení, tedy akce byla dopředu naplánovaná. Toho padoucha se nakonec podařilo ztotožnit, ale jakej to vzalo konec už si nepamatuji. O.
______________

Hlavně, když furt chtěli ztotožňovat Štefka - tak proč je to najednou nezajímalo, když zadrželi mě ? To zcela postrádá smyslu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-11 11:46
Ale podívejme : Ještě dodatek k MDŽ - ze země, odkud přišlo :


Po smrti má i mýtus o „starostlivé a věrné ruské ženě“, protože se ruské ženy většinou projevily jako cynické, pragmatické, bezcitné bytosti, pro které je muž jen peněženkou a zdrojem přídělů od státu.

___________

Tak za to je asi slavíme, že ??
Nebo jsou u nás snad nějak zázračně jiné ??


___________________

Ruské mýty versus realita

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-12 18:43
Prý zločin...


msn.com/.../...

No, já bych to na zločin neviděl, spíš na přestupek - jako závažnější mi připadá, že někdo násilím vnikne do cizí budovy.
Jo, kdyby se tam spustili ze střechy, tak by to aspoň mělo vtip.
Ovšem Benda účelově přehání, jako vždy.

Krom toho, trestní právo zná hanobení státní vlajky - tedy vlastní státní vlajky, nikoliv vlajky cizí...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-13 11:04
DAlší fraška : Podkonický před kárným senátem :

novinky.cz/.../...

V nejlepším případě mu udělají ty ty ty - a pokutu 50 tisíc, což jsou pro něj drobné na svačinu, během odpoledne si je jinde nakrade zpátky.
Při vědomí, co má na svědomí, jeho jediné správné místo je v kriminále. A to už dlouho.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-13 11:05
Aby toho nebylo málo :

cnn.iprima.cz/.../

Tak to už každej...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-13 13:59
Cenzura se vrací, lidé se bojí mluvit :

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-13 14:17
Nebude mít zástupce :

Údajně nemajetný bezdomovec podal datovou schránkou 1 500 stížností, soud mu proto zamítl ustanovit zástupce

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-14 13:32
Údajně nemajetný bezdomovec podal datovou schránkou 1 500 stížností, soud mu proto zamítl ustanovit zástupce

ceska-justice.cz/.../...
To víme už dávno, že si soudní póvl plete pojmy a dojmy .... a že si myslí, že nevinní mají prokázat nade vší pochybnost svojí nevinu, a pokud někdo něco chce tak to má prokázat taky, ale jinak neopomenou vždy napsat do svých křivých rozsudků a usnesení bez logického odůvodnění a pez lhaní, že prý soud prokázal co tvrdí .... hmm když to ale napíše občan, tak to najednou neplatí, i kdyby to byla pravda ... najednou musí prokázat vše do poslední účtenky nejlépe 5 generací dozadu .... ale co jiného čekat od sprosté prolhané spodiny společnosti jakou je justice, nikým nevolená, nikým nekontrolovatelná, nikým neodvolatelná ....a opět tu někdo chce prokazovat něco čehož naopak je třeba prokazovat případně pravý opak, pokud s tím justice nesouhlasí a má důkaz opaku tvrzení... například když by soud věděl, že má stěžovatel na sebe napsanou hromadu zlatých cihel nebo diamantů .. neexistence majetku se prosím prokazuje jak než vlastním prohlášením? To je jako kdyby obvinil soudce že na úplatcích si přišel ke svému majetku a policie a soudy by jej obvinili a vyzvali k prokázání veškerého majetku kdekoliv na světě písmně a notářsky orazítkované od úplně všech lidí, institucí a bank a registrů nemovitostí, aby bylo jasně prokázané, že nikde žádný majtek ulitý nad svůj plat zcela určitě nemá .... opět překroucení práva v přímém přenosu ...
Ostatně stejný přístup zvolila zlodějská VZP ... aniž by si vyžádala sama podklady a řídila se zákonem, tak jí nezajímalo, že vyřazení z evidence uchazečů antidatově nadto bylo protiprávní a tudíž je neplatné a tudíž osoba bez příjmů s nárokem na státní podporu, kterou doposud nedostala, jaksi není osobou s příjem který by nepodléhal zdanění a tudíž nemůže po takové vymáhat další a nějaké doklady a o sockovství nemajetnosti a podobně, když je úřad odmítá v rozporu se zákonem vydat a odmítá vydat takový dokument, který by vyřazení dle zákona z evidence prokazoval ...já být v kůži onoho stěžovatele tak si vyžádám formulář socky a od kterého úřadu jej soud chce mít orazítkovaný ... ne ty dolož občánku do posledního kolene, že nemáš příjmy že seš socka a kde si ty dokumenty seženeš nám je fuk my budeme v rozporu se zákonem vymáhat na co nemáme nárok ...
Právo silnějšího tu vládne už hodně let, přesto si hlupáci myslí, že to tak není a naivně se obrací na předražené advokáty .. a pak jenom čumí jak puci ....a nemáš li na advokáta .. tak si s tvým podáním vytřeme na soudě co ... to nechám na vaší fantazii...
LS
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-03-13 14:42
Policie znovu v odposlechovém pokušení. Když už je ta válka…

hlidacipes.org/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.