V Bratislavě podepisovali i redaktoři

S hluboce pozitivními dojmy jsme se vraceli včera v noci z bratislavského Dne střídavé péče (Deň striedavej starostlivosti) ze slovenské metropole domů. Naše vystoupení na Slovensku bylo široce hodnoceno veskrze pozitivně a i my jsme jej považovali za jednoznačný úspěch.

Úvodní fotoreportáž :


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b39i.jpg

"Já jsem jazykově talentovaná" povídala nám tato matka na dotaz, jak je možné, že umí tak skvěle česky. Nelhala. Kromě češtiny uměla stejně dobře i francouzsky a nejspíš ještě několik dalších jazyků. Po návratu z Francie zažila na Slovensku šok, když zjistila, že střídavá péče, na kterou byla ve Francii zvyklá, je na Slovensku pro některé sicence-fiction, pro jiné tabu, pro další strašidlo obcházející slovenskou justici podobně jako tu českou. Nakonec musela s bývalým manželem praktikovat střídavou péči ilegálně, aby ochránila zájem dětí, a konečně i obou rodičů. 
Na snímku s redaktorkou televize JOJ, která se o její příběh rovněž živě zajímala.




http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b27i.jpg

Tohoto slovenského tátu jsme našli v parku za naším stánkem, jak krmí toto malé dítě. Slovenští otcové se bezesporu vyrovnají ve všech ohledech svým západoevropským kolegům. Nyní je na čase, aby také dostali stejná práva jako oni. Právo vychovávat svoje děti i po rozvodu manželství je jedním z nich.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b18i.jpg

Diskuse s mladými obyvatelkami Bratislavy na téma střídavé péče o děti po rozvodu probíhaly většinou s úsměvem a v přátelské atmosféře.
_____________________________________________

Vlastní reportáž :


Náš tradiční stánek na podporu střídavé péče jsme postavili a otevřeli poblíž náměstí SNP v centru města a začali oslovovat kolemjdoucí s dotazem, zda souhlasí, aby i po rozvodu byli dětem zachováni oba rodiče.

Hned na úvod bych měl asi napsat jednu důležitou okolnost, kterou jsem já osobně zjistil až v Bratislavě od našich slovenských kolegů - a sice že na Slovensku, na rozdíl od ČR - k porevoluční úpravě Zákona o rodině v tom smyslu, že byl rozšířen o střídavou péči (u nás od roku 1998) vůbec nedošlo, takže svěřit dítě do střídavé péče na Slovensku není dodnes možné, vlastně ilegální.

To nám hned vzápětí potvrdila jedna paní, kterou jako by nám seslalo samo nebe - ta totiž žila jistý čas ve Francii, kde se s manželem dohodli na rozvodu a současně i na střídavé péči o dítě, která je ve Francii běžná a i oni sami to považovali za normální. Když se ale - jako slovenští občané - vrátili na Slovensko a chtěli se oficiálně nechat rozvést s tím, že se takto domluvili, slovenské soudy je rychle vyvedly z omylu - stím, že tahle úprava, ve Francii běžná, na Slovensku neexistuje a jediné, co slovenské soudy znají (ostatně stejně jako převěžně dodneška v ČR), je, svěřit dítě matce a otci upravit styk a vyměřit výživné.

Takže pokud tento pár chtěl střídavou péči mít, musel ji praktikovat vlastně ilegálně, proti vůli soudu, což také dosti dlouho - v zájmu dítěte činil.

Tato paní zaujala i slovenská média natolik, že s ní natačela rozsáhlý rozhovor (zejména televize JOJ) a zaujala i všechny zúčastněné na akci. Mne osobně i tím, jak skvěle uměla česky (a s námi také česky mluvila), že jsem nabyl přesvědčení, že to musí být Češka provdaná na Slovensko - leč nebyla. Trvala na tom, že je Slovenka a že má jen jazykový talent. Ten tedy musela mít vskutku nevídaný, protože každý Čech jistě ví, jak je těžké najít cizince (včetně Slováků), který by mluvil česky tak skvěle, aby nebyl k rozeznání od rodilého mluvčího - což tahle paní vzácně byla.

V 10 hodin dopoledne zavolala redaktorka Slovenského rozhlasu, kterou zajímaly podrobnosti akce - co se na náměstí děje a proč se akce koná. Po úvodním slovu předal pan Balvín mikrofon mně a redaktorka měla ještě celou řadu dotazů - proč jsme přijeli, koho zastupujeme, jaké jsou cíle našeho sdružení, co je to střídavé péče a proč jsme ji přijeli prosazovat na Slovensko. Příležitosti jsem mimo jiné využil i k tomu, abych všechny posluchače slovenského rozhlasu srdečně pozdravil, a to jménem obou českých sdružení, která se akce zúčastnila a organizovala ji.

Díky živému vstupu se obyvatelé a návštěvníci Bratislavy ihned dozvěděli, co se na náměstí SNP vlastně děje - a tak se po ospalém začátku začali trousit v daleko větším počtu a krom toho, přicházeli i lidé, kteří už o petici věděli z rádia, a tak se ani na nic neptali, a rovnou že jdou připojit svůj podpis. Takové podpisy  se samozřejmě sbírají nejsnáz.

S většinou náhodných kolemjdoucích jsme ale měli podrobné rozhovory na téma střídavé péče a její podpory na Slovensku a nemalou část z nich jsme na místě přesvědčili - buďto o věci nic nevěděli, anebo nevěděli, k čemu je to dobré, případně tvrdili, že jich se to netýká, protože nejsou rozvedeni a rozvádět se nehodlají.

Na to jsme jim většinou říkali, že ani my jsme se většinou rozvádět nechtěli, ale že bohužel nikdo neví, kdy ho to potká - asi jako kdyby zdravý tvrdil, že teď zrovna chřipku nemá, a proto ho nezajímá, jak ji léčit, a že ji nikdy dostane, protože ji dostat nehodlá. 

S jednou sympatickou mladou maminkou jsme se názorově rychle shodli, že děti potřebují oba rodiče, když však jsem oslovil nejstarší dítě, které kolem ní pobíhalo, holčičku, která nijak nereagovala na otázku, kolik jí je let, tak mi maminka vysvětlila, že ještě slovensky nerozumí (natož česky), protože nechodí do školy. Sama jí pak něco maďarsky řekla. Takže jsem z toho pochopil, že jsou Maďaři, žijící v Bratislavě.

Jeden starší pán se zajímal, co je to za petici, a nakonec rád podesal. Dodal však, že "iné petície treba podpísať" a když jsem se ho zeptal, co tím myslí, tak prohlásil, že třeba za jazykový zákon. A dodal k tomu : "Vy ste si Nemcov po vojne vyviezli, ale nám tu Maďari zostali".

Nebývalý zájem o dění u stánku i smyslu celé akce projevovala i slovenská média. Prakticky ihned po zveřejnění akce ve slovenském rozhlase na místo přijely štáby ze všech tří hlavních slovenských televizí - tedy STV, Markízy a JOJ. Všechny natáčely rozhovory a reportáže jak o naší práci, tak o našich sdruženích, tak o aktuálním dění v ulicích Bratislavy.

Jejich zájem byl nepředstíraný a nefalšovaný, o střídavé výchově sice většinou věděli málo, ale o to více je problematika zajímala a bylo zjevné, že k ní přistupují nepředpojatě a bez předsudků. Najednou jsme byli velmi rádi, že moc a vliv různých českých Sváčků, Janečků a jiných postkomunistických struktur končí nejdále na řece Moravě a na Slovensko už nesahá. 

Trochu nám to připomínalo zlaté časy v Brně v lednu 2008 z blokády Pavlové, kdy brněnská média byla tak překvapena a tak potěšena zvláštní akcí, která se u nich běžně neděje, že s námi vytrvala před úřadem Pavlové prakticky celý blokádní týden, než je stačili normalizátoři z Prahy zpracovat, zpacifikovat a poučit, jak na nás "správně" nahlížet. Dokonale se jim to nepovedlo nikdy, ale rozdíl mezi médii v Brně a Praze byl tehdy nebetyčný. A stejně tak i nyní v Bratislavě. Samozřejmě, k naší velké radosti a spokojenosti.

V Bratislavě jsme zažili poprvé i něco, co se nám nikde v Čechách dosud nestalo - a sice když štáby natočily svoje materiály a rozhovory, odložily kamery a mikrofony a jako jeden muž (resp. jedna žena) se přidaly k obyvatelům Bratislavy a podepsaly naše archy na podporu změny slovenského Zákona o rodině. To nás opravdu hodně potěšilo a mile překvapilo, protože pokud jsme měli v paměti chladnost a rezervovanost českých médií, která se neustále snažilya dokázat, že k nám rozhodně nepatří a snažila se i o co největší odstup (těžko ho nazvat profesionálním, spíše vstřícně předposraným) , tak takováhle spontánní reakce byla vskutku velmi milá a rozhodně nečekaná a povzbuzující.


Často se nám stávalo, že se lidé zajímali, proč ty podpisy sbíráme zrovna my, Češi, a dokonce je to mátlo, zda se jedná o zákon u nás či u nich - proto jsme museli vysvětlovat, že jsem přijeli na pozvání slovenského sdružení s podobnými cíly a zaměřením, které se však dosud necítí natolik silné, aby podobnou akci zorganizovalo samo, a proto chtělo využít i našich - dnes již bohatých - zkušeností z podobných akcí, zvláště poté, co se jejich organizování setkalo s nemalým úspěchem v Kolíně, ale i na jiných místech v českých zemích.

Závěrečné nadšení našich slovenských kolegů, na jejichž pozvání jsme přijeli a kteří  nyní viděli obrovský úspěch celé akce, rozvířené veřejné mínění a nezvyklý zájem slovenských oficiálních médií , bylo pro nás samozřejmě nejsladší a nejlepší odměnou.

Á propos : Otevření slovenské pobočky K 213 bylo rovněž předběžně dohodnuto a schváleno a pro naše slovenské čtenáře sdělujeme, že ji bude mít na starosti zatím pan Miroslav Sabol jakožto kontaktní osoba a předseda přípravného výboru. Jeho e-mailová adresa je tato : a a <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>. 

Co říci závěrem  ?

Že jsme z Bratislavy odjížděli s těmi nejlepšími pocity. Pokud by se snad někdo obával slovenského nacionalismu, tak z těch stovek lidí, se kterými jsme mluvili, jsme jen v jediném případě narazili na něco, co ho připomínalo, a sice když    se jeden pán zeptal " A prečo ste tie nápisy nepreložili do slovenčiny", načež se otočil a uraženě odcházel.

Z těch asi tří set lidí, se kterými jsme mluvili, to byl jeden jediný - tedy asi 0,3%. A to v někdejší baště nacionalistů, v Bratislavě.

Všichni ostatní nás přijímali s úsměvem a otevřenou duší - nebo minimálně s upřímným zájmem. Zejména když se přesvědčili, že jsme se nepřijeli ani vyvyšovat, ani je mentorovat nebo jim něco vnucovat, ale spíše jim nabídnout svoje draze zaplacené zkušenosti, získané v dlouhém boji s českou justicí, jejichž smyslem je jediné - aby stejně draze nemuseli platit i ostatní. Aby se hrůzy, kterými jsme museli u nás projít, neopakovaly zbytečně i někde jinde.

A pokud jde o hranici na řece Moravě, tak tu bych v tom nejlepším slova smyslu označil za více spojující nežli rozdělující. Asi jako když dva bratři dorostou a každý si postaví svůj dům. Mohou se navštěvovat, pomáhat si, ale už si nelezou do koupelny a do ložnice.

Jejich dalšímu soužití to může jedině prospět. 

______________________

Obrazová fotodokumentace ze Dne pro střídavou péči v Bratislavě,  8. září 2009.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b2i.jpg

Slovenská televize se detailně zajímala o názory pana Luboše Patery a natáčela s ním dlouhý rozhovor.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b3i.jpg



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b4i.jpg
Redaktor a kameramanka (správně kamerawomen) STV v rozhovoru s Lubošem Paterou. Oba dva pak po rozhovoru podepsali podpisové archy na podporu změny slovenského Zákona o rodině v tom smyslu, aby umožňoval střídavou péči obou rodičů o děti po rozvodu.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b6i.jpg

STV s Lubošem Paterou.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b7i.jpg

Slovenská televize se podrobně zajímala i o názory našeho předsedy, Jiřího Fialy.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b8i.jpg

Slovenský organizátor pan Ing. Lumír Balvin v rozhovoru s mladou obyvatelkou Bratislavy.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b9i.jpg

STV natáčí dění a ilustrační záběry před naším stánkem na náměstí SNP, v pozadí pan Fiala v rozhovoru s redaktorkou televize Markíza Dominikou Lukáčovou.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b10i.jpg

Redaktoři televize Markíza - redaktorka Lukáčová se svým kameramanem. Rovněž i oni, oba dva, po dokončení své reportáže podepsali podpisové archy na podporu změny slovenského Zákona o rodině.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b11i.jpg

Předsedové obou největších sdružení, pánové Jiří Fiala a Luboš Patera sbírají osobně podpisy od občanů Bratislavy před zraky a kamerami redaktorů STV.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b12i.jpg

Kameramanka STV připojuje svůj podpis k podpisovým archům ve prospěch změny Zákona o rodině na Slovensku.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b13i.jpg

Slovenský otec s dvouletými dvojčaty v rohovoru s Lubošem Paterou.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b14i.jpg

Pan Fiala předává pozvánku na večerní promítání filmu Střídavka a vyslovuje naději, že výchova těchto dvou dětí nebude nikdy narušena rozvodovou mašinérií.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b15i.jpg

Náš stánek navštívil i svérázný slovenský řezbář se svým dílem.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b16i.jpg

Mladá obyvatelka Bratislavy v rozhovoru s naším kolegou Alešem Krejčím.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b17i.jpg

Mladé maminky rády připojovaly své podpisy pod požadavek na změnu Zákona o rodině na Slovensku.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b19i.jpg

Podpíšem a prajem vela šťastia !!



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b20i.jpg

Do podpisové akce se aktivně zapojila i starší generace.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b21i.jpg

http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b22i.jpg
Tento otec získal syna do výlučné péče - a u slovenské justice to považoval za naprostý zázrak. Nedivíme se.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b23i.jpg

Rozhovory s mladými Bratislavankami byly vždy příjemné a vleklé.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b24i.jpg

Slečno, ještě Vaši adresu. Tu vyžaduje petiční zákon.
A keď Vám ju napíšem - odpíšete mi ?


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b25i.jpg

Ani starší obyvatelé Bratislavy vůbec nepochybovali o nutnosti obou rodičů pro výchovu dětí. Škoda, že co je logické pro každého normálního člověka, není logické ani pro naši, ani pro slovenskou justici.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b26i.jpg

Tato mladá matka měla slovenské justice plné zuby. S manželem se domluvili na střídavé péči a nechápala, proč jim to státní aparát odmítá umožnit - a tlačí je do něčeho, co ani jeden z nich nechce - tedy do výhradní péče matky.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b27i.jpg

Slovenská budoucnost je v dobrých rukou ...



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b28i.jpg

"Keď sú tady takí samí sympatickí chlapci, ťažko podpis odoprieť ..." řekla panu Fialovi tato sympatická Slovenka.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b31i.jpg

Jeden z našich kolegů, pan Šebo, který dosud neměl možnost podpisové archy podepsat.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b32i.jpg

Pozadu nezůstávala ani nejmladší generace Bratislavanek.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b34i.jpg

Petice za střídavou péči se samozřejmě zúčastnili i mladí muži a nastávající otcové.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b35i.jpg

Předseda slovenského sdružení, na jehož žádost jsme se akce zúčastnili, pan Ing. Balvín, v rozhovoru s krásnou redaktorkou televize JOJ. Doufáme, že za  tuto fotku nedostane od manželky pár facek. Protože jinak se krásně povedla.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b36i.jpg

Štáb televize JOJ přijel v plné parádě a zdržel se nečekaně dlouho. Vlastně - celé odpoledne.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b37i.jpg

Rozhovory televize JOJ s naší členkou i obyvateli Bratislavy.


http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b38i.jpg

Že tato sympatická maminka je Maďarka, jsme poznali, až když nám řekla, že její děti nám nerozumí, protože ještě nechodí do školy. Názorově jsme se shodli a petici za změnu zákona o rodině ráda podepsala.



http://k213.files.wordpress.com/2009/09/b39i.jpg

Sympatická matka marně usilující o střídavou péči a ještě hezčí redaktorka televize JOJ.

_____________________________

Videozáznam z Bratislavy naleznete na adrese :

http://www.iustin.cz/art.asp?art=349



http://www.iustin.cz/art.asp?art=349

_____________________________
_____________________________

Reportáž kompletně převzal deník Blesk.cz :

http://www.blesk.cz/clanek/pro-muze-novinky/122771/den-pro-stridavou-peci-v-bratislave.html
_________________

    Informace a reportáž z akce z Bratislavy je úžasná. Vámi popsaná atmosféra z těch fotek doslova dýchá. To jste udělali skvěle, obrázky to ohromně pozvedly.
Ovšem to co popisujete o nemožnosti střídavé péče na Slovensku, je zoufalé. Ty otce lituji a vůbec se nedivím informacím a příběhům ze slovenských stránek.

Předpokládám, že se podívám do Hradce teď v září. Nemám nikam cestu a Hradec je za rohem.

Zdraví

A.M.
_____________________________

 Chýba zákon o striedavej starostlivosti po rozvode
Na Slovensku chýba zákon o striedavej starostlivosti o deti po rozvode. Upozorňujú na to viaceré občianske združenia, ktoré dnes začali s petícou za zmenu zákona.

http://stv.livetv.sk/tvarchive//?prog=NOVINY
_____________________________

Otcovia chcú presadiť striedavú starostlivosť o deti, Pluska.sk 8. 9. 2009

Otcovia podporujú striedavú starostlivosť o deti, SME 8. 9. 2009 

 

Zpravodajství TV Markíza na :

 

 

http://muj4.edisk.cz/stahnout-soubor/28166/bratislavsky_den.wmv_38.88MB.html

 

http://muj4.edisk.cz/stahnout-soubor/28166/bratislavsky_den.wmv_38.88MB.html

_____________________________


Jiří,

    akce v Bratislavě byla opravdu BOMBA !!!

M
_____________________________