Lošany, 2. května

Den českých politických vězňů... Výroční den popravy tří zatčených členů odbojové skupiny bratří Mašínů (a názorná ukázka, co by čekalo i je, pokud by je komanči dostali do rukou...).

Kytice na studené zdi. 

Zatímco Den politických vězňů (a bojovníků proti fašismu) se vzpomíná 11. dubna, s výročím osvobození Buchenwaldu, 2. květen by měl být rozhodně v kalendáři připomínán jako Den českých politických vězňů a bojovníků proti komunismu. 

Tři popravy v jediný den - to už je docela ryto !! Pro kata jistě. Ten musel propíjet prémie ještě o Vánocích. 

Tím dnem byl 2. květen 1955. A těmi popravenými byli Zbyněk Janata, Václav Švéda a Ctibor Novák, všichni tři bývalí členové odbojové skupiny bratří Mašínů. 

 Bratři Mašínové tou dobou byli již s Milanem Paumerem vojáky americké armády - poté, co se úspěšně prostříleli přes východní Německo do západního Berlína. 

Jezdívali jsme do Lošan touto dobou každým rokem. Nebo potom, když to nevyšlo, tak 30. června, na výroční den popravy generála Mašína. 

Zatím se toho v Lošanech mnoho nezměnilo. 

Mrzí mne, že ani jeden z těch tří popravených nemá v Lošanech - nebo někde jinde - samostatný pomník, natož aby ho měli všichni tři společně. 

Položili jsme proto kytičku k pomníku generála Mašína, i když patřila těmto třem hrdinům. 

Mrzí mne i to, že zhruba od smrti Milana Paumera (v r. 2010)  vzala za své i tradice se na tomto místě každoročně scházet a tento den - výročí komunistické humanity - si důstojně a v kruhu blízkých připomenout. 

A tak vám, čtenářům, alespoň následující fotoreportáží připomeneme, jak Lošany dnes vypadají. 

Myslím si, že by mohly vypadat mnohem lépe, že by mohly být kulturně mnohem bohatší, zejména s ohledem na nedávnou historii a slavné rodáky, které žádná jiná vesnice v Čechách ani na Moravě nemá a myslím si, že je zločinem na tyto události zapomínat a nepřipomínat si je - když se pořád dokola omílají jedny a tytéž události, byť třeba rovněž také důležité, ale pořád ty samé. 

Mimochodem, naše čerstvá kytice byla v Lošanech - dnes dopoledne - jedinou. Žádnou jinou jsme nikde poblíž nenašli a ani nic nenasvědčovalo tomu, že by si tyto tři hrdiny a jejich smutný osud měl někdo další připomenout třeba dnes později během dne. 

Škoda. 

________________

________________

 

 

 

________________

________________

 

Prostranství před statkem č. 1 v Lošanech a jeho vstupní brána - jediné, co z něj dodnes zbylo... 

_____________

 

Cedule, připomínající osud generála Mašína. Další cedule, připomínající neméně důležité osudy jeho synů, dodnes - 30 let po tzv. revoluci (!!!) - chybí. 

_____________

Park před vodní tvrzí. Ta je zdevastovaná stále stejně, nebo ještě víc... 

 ______________

Vodní tvrz samotná - ozdoba, i "ozdoba" obce Lošany. 

___________

A konečně - znovu postavený - a hezky obnovený - památník bitvy u Kolína (odehrála se 18. června 1757) - podle kterého poznáte, že přijíždíte do Lošan... 

 

 

 

 

 

___________________

___________________

 Dříve - k tématu na našich stránkách

 
 
 
 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 08:41
V Praze vládnou Laurel a Hardy populismu.
Hnutí ANO znamená NE Evropě.

Pod předstíraným prozápadním a proevropským postojem hluboce doutnají komplexy méněcennosti regionálního politika východoevropské provincie a hluboká nedůvěra k Západu.

Babiš lže, předstírá, vytahuje se …

forum24.cz/.../

_________
Pan filosof Lévy má jistě hlubokou pravdu, tyto postřehy odpovídají i našim pozorováním.
Panu Lévymu ovšem dodáme ještě jeden postřeh, který se mu už tolik líbit nebude :
To, že tady vládnou dva postkomunističtí populističtí klauni, evidentně orientovaní na Rusko a jeho výchovu, mající k politikům západního střihu tak daleko, jako skomírající kramářská herka k závodnímu koni, to je přece zásluha hlavně těchto tradičních demokracií, že ?

Jak je možné, že s nikým jiným celé léta nejednali, než s tímto póvlem, jak je možné, že za 30 let je nezajímalo nic jiného než sem vyvážet svůj druhořadý odpad a zajišťovat si místo pro svoje investice - namísto aby se snažili podpořit ty skupiny a vrstvy obyvatel, které právě s postbolševiky neměly a nemají nic společného a ze kterých jedině mohou vyrůst osobnosti, jimž by se vlastnosti Andreje Babiše nedaly vytknout a které by skutečně směřovaly zemi k evropským hodnotám a tradicím - tak, aby byla její pevnou součástí, a ne opovrhovanou periferií ?

Přičemž 30 let je víc než dost na to, aby se to dávno povedlo - a - jak vidět- vzdor smutné skutečnosti, na tom ani do budoucna nehodlají západní politici nic měnit.

Byli to především oni, kdo - při sebemenší zmínce o nutnosti odstavit komunisty od skutečné moci a jejích zdrojů - začal hlasitě řvát o "lidských právech" těchto zrůd - které k nám pak jezdí kritizovat.
Ať už to bylo při skrouhnutí důchodů polským estébákům (u nás si to pochopitelně ani nikdo nedovolil), anebo snahám o reformu postkomunistické justice.

Pak jsou ovšem jejich oprávněná kritika a bystré postřehy jen hlubokou licoměrností a pokrytectvím - a současně i Pilátovou snahou - umýt si ruce...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 08:44
Estébák Bureš měl vždy dvě tváře. J.K.

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 10:01
Zatimco Masinove bojovali proti Komunismu, tak dva cesti klauni ve vlade se opet hlasi k tomuto extremismu - dokonce i cervenou barvou. Bures je jako chameleon, v Bruselu je proevropsky a v CR je prorusky!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 10:02
Plizivy Komunismus v 21. stoleti:

Nikde jinde v EU neni viditelnejsi plizivy komunismus, nez v CR!

Komunisti maji po 30 letech rozhodujici slovo ve vlade, premierem je byvaly komunista a estebak.
Prezident CR se nejdrive zucastnil Sjezdu KSCM. Ted prichazi zmeny Ministryne spravedlnosti (byvale poradkyne prezidenta), ktere jsou predem naplanovane tak, aby trestne stihany premier mohl pokracovat.
Divadlo premiera kolem techto zmen je jen jeho snahou o zamaskovani predem pripraveneho zameru. Takto pracovala a pracuje StB i nadale.
To jsou vsechno znamky toho, ze se blizi "Konec demokracie v CR" a zacatek Totality v CR!
Kdyz rok 1989 byl naplanovan v USA a SSSR (BIS o tom dosud nesmi mluvit?!), tak i zmena v pristupu k Zakladnim lidskym pravum v CR v roce 2019 muze byt naplanovana v zahranici - obdobi nove Studene valky.
Ted se ukazuje proc pouze v CR neplati v 1991 podepsana Umluva ZLP, ale pouze "posrana" Listina ZLP s komunistickym vykladem soudcu komunistu! U zrodu tohoto podvodu na obcanech CR byl tehdy tez prezidentuv kamarad ve funkci Ministra spravedlnosti.

Pokojne DEMONSTRACE za ochranu Demokracie v CR by mely nasledovat podobne jako ve Francii - kazdou sobotu!!!
Transparenty by mohly nest nasledujici: Chceme podepsanou Umluvu ZLP a nikoliv posranou Listinu ZLP!
BRUSEL musi videt, ze v CR neni neco v poradku a to uz dlouhych 15 let od prijeti CR k EU! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 13:32
Zmena v mysleni v Bruselu:

Trvalo to dlouhych 10 let, nez si Brusel uvedomil dopad dotaci pro repku na cenu ostatnich potravin - napr. brambor.
Z

Dnes už Evropská unie od podpory biopaliv na řepkové bázi ustupuje, protože nemají pozitivní vliv na životní prostředí a ubíráním zemědělských ploch významně zdražují některé potraviny, zejména brambory.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 13:33
Capi hnizdo a Caputova:

Pani Caputova zna prislovi "chces-li s vlky byti (v jednom hnizde), musis s nima vyti" a podle toho vychvaluje Burese.
Casem se prida i chvala Zemana, Putina,...
Zatimco Slovaci hlasite varovali Cechy pred Buresem, tak jen malo Cechu varovalo Slovaky pred Caputovou.
Z.

forum24.cz/.../
______
Já ano.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 15:12
Justiční klid v nedohlednu. Baxa nechce vést ani jeden z vrchních soudů

info.cz/.../...

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-04 17:02
Trestanci okradli spoluvězně a vychovatel jim pomáhal, říká žalobce

idnes.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.