Zameťte si před vlastním prahem !!

 

paní

Eliška Wagnerová, soudkyně Ústavního soudu

 

Vážená paní soudkyně,

v souvislosti s Vaším zdůvodněním usnesení ÚS č.j. I ÚS 1656/09 ze dne 1. července t.r., a zejména pak v souvislosti s jeho závěrem, zjevně nedůstojným postavení a poslání ústavního soudce, jsem se rozhodl Vám napsat svoje stručné vyjádření.

Je jistě chvályhodné, že máte takové obavy o profesionální výkon advokacie tam, kde vzácně profesionálně vykonávána je, Vy ale jako ústavní soudkyně byste měla mít obavy především o profesionální výkon spravedlnosti u nás, protože to je to, zač jste placena.

Je zajímavé, a nechci ani domýšlet, kam byste došla, kdybyste stejně přísná kritéria jako na Mgr. Kutěje uplatnila na soudce, jejichž rozsudky jsou Vám zasílány a které máte posuzovat a o kterých dobře musíte vědět, že pokud něco nesplňuje elementární požadavky právního dokumentu, tak jsou to především jejich výtvory.

Ústavní stížnost, kterou jste odmítla, se týkala skutečnosti, že Městský soud v Praze vydal v průběhu tří let tři zcela odlišná usnesení, a to ve stejné věci (!!), což je sama o sobě natolik závažná skutečnost, že bych od ústavního soudce očekával, že pokud se o takovém případu kdy dozví, jednak zahájí řízení sám, a to i bez stížnosti, protože rozhodnout, které ze tří různých usnesení je platné, je zcela jistě věcí zásadního právního významu, kterou má Ústavní soud posoudit, jednak bych si neprodleně pozval k pohovoru předsedu předmětného soudu (v tomto případě tedy JUDr. Sváčka) a požádal ho o podrobné zdůvodnění, jak je něco takového možné.

Je to totiž totéž, jako byste měla ve věci jednoho obžalovaného tři rozsudky – jeden říkal, že je nevinen, druhý, že je vinen a odsuzuje se k trestu smrti, a třetí, že je sice vinen, ale odsuzuje se jen k pokutě.

Co si kdo o justici, která v jedné a téže věci vydá tři takto rozdílná rozhodnutí, může pak myslet ?

A Vás to nejen zjevně nechává v klidu, ale ještě máte – s prominutím – tu neskutečnou drzost vyhrožovat advokátovi, který stížnost sepsal a podal, naznačovat, že je příliš krátká, kolik jich pak asi musí pan magistr sepsat a kolik si tím asi musí vydělat a tvrdit, že nesplňuje elementární požadavky - a kdesi cosi.

Jestli někdo u nás bere peníze skutečně za nic, tak jste to především Vy, naprostá většina Vašich kolegů z ústavního soudu a o zbytku justice radši ani nemluvím. Příjmy pana magistra rozhodně nejsou Vaší starostí a mělo by být pod úroveň už obyčejného slušného člověka, natož soudce ústavního soudu, aby se o ně veřejně zajímal. Krom toho Vás mohu ubezpečit, že není co závidět, protože panu magistrovi leží spravedlnost na srdci daleko více než lidem, kteří jsou za to placeni, a tak dělá svou práci za velmi přijatelné ceny, někdy dokonce úplně zadarmo, dojde-li k závěru, že se jedná o věc zásadního právního významu či nehoráznou křivdu.

Stejně jako nehodlám komentovat Vaše úvahy o tom, jestli je nějaká ústavní stížnost krátká nebo dlouhá, protože mi připadají jak z mateřské školky.

Osobně se kloním k závěru – a ten jsem také poznal ve většině evropských institucí, se kterými jsem kdy přišel do styku – že kdo se nedokáže jasně a zřetelně vyjádřit na dvou stránkách, nemá v podstatě co říci a jen to zaobaluje do stále ubožejších frází a floskulí, které ovšem inteligentním lidem nestojí za to, aby je četli nebo s nimi ztráceli čas.

O jeho právní úrovni, která – podle Vás – nesplňuje elementární požadavky – svědčí nejlépe skutečnost, že Vás a Váš soud bez problémů porazil u Evropského soudu pro lidská práva, a to minimálně v mé věci – č.j. 26 141/03 - (nevím, v kolika dalších), takže jestliže pochybujete o právní úrovni vítěze, já se nutně musím ptát, jaká pak asi bude právní úroveň jím poražených.

Čímž se dostávám k úrovni Vašeho soudu jako takového.

Jenom když si promítnu ústavní stížnosti, které mi kdy vyřídil, tak snad jedině ta první ve věci dětí – někdy v roce 2004 – měla ještě jistou úroveň, kvalifikované zdůvodnění a kulturní právní jazyk, ty ostatní už pak padaly – řekl bych – volným pádem – až na současnou úroveň maximálně advokátní koncipientky, za kterou bezesporu lze považovat Vaši kolegyni Formánkovou, ale i Nykodýma, a další.

Je smutnou skutečností, že v této zemi si již lidé odvykli od ústavního soudu své země cokoliv pozitivního očekávat a že se stal jen nutnou mezistanicí, kterou je bohužel nutno se zdržovat při cestě k ESLP.

Řeknu-li to jinak : Zbytečným a drahým zdržením.

Jenom na svých ústavních stížnostech bych mohl velmi úspěšně prokázat, že již minimálně 5 posledních let ústavní soud neplní své základní poslání, a že je tudíž naprosto k ničemu. Že nedokáže rozhodnout a rozeznat ani naprosté banality, jasné i malému dítěti, jako například když není trestně stíhán exekutor, jehož loupež je v přímém přenosu zachycena bezpečnostní kamerou.

Tedy – abych byl přesný – k něčemu Váš soud přece asi je : A sice k zajištění vysoké životní úrovně doslova za nic pro soudce, které zaměstnává, a jejich rodiny.

Takže - následně - na roli ústavního soudu je pak nutno nahlížet v poněkud posunuté rovině – z roviny právní se tento orgán přesunul do oblasti sociální a stal se jakýmsi luxusním sociálním ústavem pro tam zaměstnané soudce.

Proto ale rozhodně zřízen nebyl. A udržovat takový luxus za situace, kdy ČR čelí obrovskému státnímu dluhu – mimochodem zaviněnému jedině tím, že na zodpovědných místech sedí lidé stejní jako na Ústavním soudě, zatímco ti, kteří by tam sedět měli, jsou většinou nezaměstnaní, anebo je Vaše skvělá justice honí rovnou po kriminálech – je nerozumné a dlouhodobě nemožné.

Bylo by proto na místě (na Vašem místě) otevřeně přiznat, že Ústavní soud zcela zklamal a selhal, a to především díky jeho personálnímu obsazení a jeho poplatnosti současné justici, ze které se prostě lidé k její korekci vybírat nedají a nesmí, že svou roli, o kterou se v prvních letech ještě alespoň snažil, nesplnil a se současným personálem ani splnit nemůže a že se tudíž stal institucí zcela nadbytečnou a zbytečnou, jako takový se ruší a otevřeně se přiznává, že pro nefunkční českou justici úplně postačí zprznění případu ve dvou stupních, protože ty ostatní jsou stejně k ničemu a případ tak jako tak dřív nebo později skončí ve Štrasburku.

Závěrem bych Vás, vážená paní, rád seznámil s nejčerstvější zkušeností, kterou jsme tento týden učinili na soudě pro Prahu 9 u soudkyně JUDr. Jany Tondrové, neboť když jsem viděl jí vedený spis, kde není schopná rozeslat dokonce ani rozsudek stranám, kde účastníky řízení nevyrozumí o odročení jednání (ač na to měla 3 týdny) a která dokonce ani neví, že pokud jí její usnesení nepotvrdí nadřízený soud, že je neplatné – viz http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1663, a http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1665 - tak to si myslím, že je výmluvný obrázek toho, co skutečně nesplňuje ani elementární požadavky na vedení soudního případu a co – na rozdíl od magistra Kutěje – Vy máte, minimálně nepřímo, na starosti.

A kolik takových Tondrových česká justice ještě zaměstnává, že ?

Ostatně, Vy to asi budete vědět lépe než já.

Takže buďte tak laskavá a než zase budete někomu vyhrožovat, zameťte si raději před vlastním prahem.

A závěrem jedno urgentní doporučení : Vemte si na to aspoň bagr, protože koštětem ty tuny svinstva v životě neodmetete !

S pozdravem

Ing. Jiří Fiala

_________________

Tak tohle se Ti vážně povedlo,člověče:-)
Skvělý , vtipně a bez urážek napsaný článek o potírání schopných a neschopnosti protřelých....
Jen tak dál!   Bára

________________

 

Pravdivé, skvělé, napsané s vysokou kulturou vyjadřování,
přesvědčivé....Nejednou jsem se vyjadřoval, že má smysl přenášet causy z
Čech na mezinárodní úroveň, tzn.i k ESLP, nejednou jsem vyjadřoval cíle
vyvinout mezinárodní tlak na ČR, aby zakročil proti mafianismu a korupci
podobně, jak zakročila EU proti Bulharsku v loňském roce - EU dala tehdy
ultimatum Bulharsku, s tím, že zastaví finanční pomoc. A ejhle! Dnes EU
uvažuje o takovém opatření proti České republice! Rozsudky proti ČR za
opakované porušování základních lidských práv jsou jedním z důkazů. My se ve
světě domluvíme, a burani ve vedoucích postech ČR neustojí věčné lhaní o
zavedení zákonů, které ve skutečnosti sabotuje...

Srdečně zdraví Vladimír Kebrle

_________________

Ahoj,

ten dnesni clanek na strankach je fakt vyborne napsany, tak to ma vypadat.

Zdravi

Nem a spol
_________________